Vesti
Društvo

Slika vredi više od hiljadu reči

Fotografije služe, između ostalog, i da nam pomognu da se živo prisetimo važnih trenutaka iz naših života. "Zamrznute" sekunde bude emocije, pa je jasno da izreka "slika vredi više od hiljadu reči" nije nastala slučajno. Neki fotografi čitav život svetlopišu iz hobija, a neki svoj hobi pretvore u profesiju.

Slika vredi više od hiljadu reči
Fotografija Darka Todića

Svetlopis, delatnost i umetnost

Naziv fotografija je kovanica od grčkih reči fotos (svetlost) i grafos (pisati). Prvi ga je upotrebio Francuz Erkil Florans 1833. opisujući svoje "pisanje pomoću svetlosti".

Fotografija je medij dobijen delovanjem svetlosti na površinu koja je osetljiva na nju. Fotografija može postojati u fizičkom obliku (na papiru, staklu, limu...) ili u elektronskom obliku (na ekranu, projektovana na određenu podlogu). Istim nazivom se označavaju tehnička delatnost i umetnička disciplina.

Igor Vasiljević iz Gračanice se skoro 45 godina bavi fotografijom, Arben Lapaštica, fotograf iz Prištine više od decenije fotografiše, dok Darko Todić iz Čaglavice četiri godine usavršava svoj rad.

Fotografija bira autora

Vasiljević za RTV Kim kaže da je ljubav prema fotografiji nasledio u porodici. Najpre je to bio njegov hobi, a poslednjih osam godina je zadužen za fotografije u Turističkoj organizaciji Gračanice (TOG).

“Moje prve fotografije su nastale toliko davno, da ih se ni ne sećam. Imam umetničko poreklo, otac se bavio fotografijom, a moj deda je bio akademski slikar, pa je umetnost uvek bila tu negde, prisutna. Fotografija mi je uvek bila jedan od hobija. Kako je vreme prolazilo, taj hobi je bio sve manje hobi, a sve više posao”, prisetio se on.

Arben Lapaštica živi i radi u Prištini. Kao snimatelj (kamerman) radi dve decenije, a fotografijom se profesionalno bavi nešto kraće.

“Ne mogu tačno da se setim kada sam profesionalno počeo da se bavim fotografijom. Prvo sam fotografisao telefonom, zatim sam pohađao školu novinarstva i komunikacija... Tada sam, rekao bih, počeo profesionalno da se bavim ovim, to je skoro dvanaest godina”, kazao je on.

Darko Todić četiri godine usavršava svoj rad. Interesovanje ljudi za njegove prve radove, koje je objavljivao na društvenim mrežama, promenilo je njegov odnos prema fotografiji.

„Najčešće fotografišem pejzaže i portrete. Nisam želeo da se bavim ovim profesionalno, hteo sam da fotografišem za sebe. Počeo sam da objavljujem slike na društvenim mrežama i tada su se javila prva interesovanja, pa je to predstavljalo izazov za mene. S obzirom na to da sam osoba koja voli izazove, odlučio sam da ga prihvatim, pa u tom trenutku fotografisanje postaje moj posao“, naveo je Todić.

Emocije, vreme, oprema...

Za dobru fotografiju potrebno je ostvariti odnos emocija i okoline, te pronaći lepotu tamo gde je drugi ne vide, smatra Vasiljević

“Neophodan je odnos vaših osećanja i vašeg duhovnog stanja sa nečim u vašoj okolini. Ako ste loše raspoloženi, fotografija vam neće biti sjajna, ali ako tražite nešto, naći ćete ga bilo gde. To je razlog zašto volim uličnu fotografiju, prolaznicima je to nevidljivo, jer svaki dan prolaze tu i možda ne vide neki cvet koji izrasta iz asfalta”, kazao je on.

Arben Lapaštica inspiraciju takođe najčešće pronalazi u spontanim trenucima, ali i na mestima koja svedoče o kulturnom nasleđu i vekovima koji su iza nas.

“Volim spontanu fotografiju, volim da fotografišem napuštena mesta, kulturnu baštinu. Imam mnogo slika iz Novog Brda i Janjeva, iz Ulpiane. Takođe sam zvanični fotograf Filharmonije na Kosovu, pa pratim svaki njihov koncert”, rekao je on.

Dobar foto-aparat nije, sam po sebi, garant dobre fotografije.

“Za dobru fotografiju je potreban pravi trenutak, ne znači da ćete, ukoliko imate dobar aparat, imati i dobru fotografiju. To danas može svaki telefon. Međutim, potrebna je kompozicija, svetlost i drugi uslovi”, objasnio je on.

Darko Todić, s druge strane, navodi da je fotografija skup hobi i da je za kvalitet potrebna skupa oprema.

„Fotografija, kao hobi, jeste skupa. Ali, ukoliko radite i zarađujete od toga, onda može biti isplatliv. Za dobru sliku potrebno je dobro telo, potrebni su objektivi i sva prateća oprema. Mnogi uslovi se moraju ispuniti da bi se napravila jedna dobra fotografija. Jedan od njih je idealan trenutak u vremenu“, rekao je on.

 

 

Analogno ili digitalno

Poredeći analognu i digitalnu fotografiju, Igor Vasiljević navodi da je analogna fotografija iziskivala više ručnog rada, kao i iskustva i talenta.

„Kvalitet same slike, u poređenju sa prošlim vekom, zapravo nije bolji. Analogna fotografija je zahtevala više ručnog rada u laboratoriji i rezultat je zavisio od talenta i iskustva. Kvalitet slike rađene ručno je iznad kvaliteta digitalne fotografije. Stotine megapiksela rezolucije mogu da se mere, a do skoro to nije moglo ni da se meri kod analogne fotografije”, jasan je on.

Svakodnevna satisfakcija i nagrada

Naporan rad u životu ponekad prate vredne nagrade. Arben Lapaštica ih je dobio oko dvadesetak. Najdraža među njima mu je, kako kaže, nagrada “Prvak 2009” koju je dobio za fotografiju žigosane krave.

Fotografisanje može da se naplati, pa kada hobi krene da donosi profit, fotograf dobija još veću satisfakciju za rad.

Darko Todić je fotografisao sve vrste proslava, uključujući svadbe, rođendane, krštenja i punoletstva, a želja mu je da se oproba u studijskom radu.

„Profesionalno bavljenje fotografijom je mnogo zahtevnije jer je rad sa ljudima izuzetno težak. Sa druge strane, kod slikanja iz hobija imam slobodu. Sve je teško na određen način, svaki posao“, zaključio je on.

Fotografi beleže portrete ljudi, važne događaje, različite geografske predele. Slike nas podsećaju na proteklo vreme i događaje, a mogu nam omogućiti i da bliže upoznamo ono što uživo nikada nismo videli. U svakoj slici su uvek sadržane bar dve osobe - fotograf i posmatrač.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022