Vesti
Društvo

Sledeće nedelje predstavljanje paketa za opravak preduzeća na Kosovu

Paket ekonomskog oporavka preduzeća na Kosovu, čija se vrednost procenjuje na 1,1 milijardi evra, biće predstavljen sledeće nedelje, izjavio je zamenik ministra finansija i transfera u kosovskoj Vladi Iljir Aljiu.
 • 23.05.2020
 • 15:17 h
 • Društvo
 • Ekonomia online, Radio Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 228
Sledeće nedelje predstavljanje paketa za opravak preduzeća na Kosovu
Iljir Aljiu (Foto Ekonomjia Onlajn)

Aljiu je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da je Vlada formirala komisiju koja je pripremila paket za ekonomski oporavak.

Prema njegovim rečima, ovaj paket će biti distribuiran kroz zajmove, grantove i subvencije.

"Način na koji smo pristupili problemu u vanrednoj situaciji odvijao se u dve faze. U prvoj fazi  smo obuhvatili preduzeća i ljude iz različitih društvenih slojeva kojima je pomoć najpotrebnija. Fiskalni paket za hitne slučajeve je poput mosta - kako bismo prevazišli zlo koje nas je zadesilo, da bismo na kraju, u drugoj fazi, imali paket ekonomskog oporavka”, kazao je Aljiu.

On je istakao da se aktivno radi na dizajniranju paketa, uz pomoć domaćih i međunarodnih stručnjaka.

“Paket će biti mnogostruko veći od paketa za hitne slučajeve u iznosu od 1,1 milijardi evra. Biće sveobuhvatan i u njega će biti uključena sva preduzeća na Kosovu. Detalji će biti saopšteni iduće sedmice, ali naglašavam da je napravljen plan koji će pomoći Kosovu da se oporavi “, tvrdi Aljiu.

Prema njegovim rečima, sredstva će se distribuirati u obliku zajma, neka će biti bespovratna, a neka će se dodeljivati putem subvencija.

“Kredite komercijalnih banaka garantovaće Vlada. Kamate će biti subvencionisane, od kojih će neke biti bespovratne”, naveo je on.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračnica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu. 
 • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
 • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
 • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
 • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

 • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

 • 04.06.2020