Vesti
Društvo

Slava i Pitijada u Donjoj Gušterici

U Donjoj Gušterici se obeležava seoska slava. U crkvi Svetog Kneza Lazara služena je sveta arhijerejska liturgija, a potom je organizovana i prva Pitijada.

Slava i Pitijada u Donjoj Gušterici
Sa današnje Pitijade (Foto Opština Gračanica)

Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, a prisustvovao je veliki broj vernika i predstavnika lokalnih vlasti.

Turistička organizacija Gračanice i Opština Gračanica organizovale su Pitijadu, odnosno takmičenje u izboru najbolje Kosovske pita.

Izložen je veliki broj slatkih i slanih posnih pita a u izboru se takmičilo čak 17 domaćica iz okolnih sela. Posetioci su mogli da se posluže a, kako je rečeno, deo pripremljenih pita će biti doniran u humanitarne svrhe.

Za najbolju domaćicu u pravljenju Kosovske pite izabrana je Nadica Jorgić iz Preoca, drugo mesto pripalo je Zorici Mihailović iz Dobrotina, dok je treću nagradu osvojila Danijela Simonović iz Batusa.

Priznanja naboljim domaćicama uručila je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

„Bliži nam se Vidovdan, naš najveći nacionalni dan i veliki hrišćanski dan. Ta nas činjenica obavezuje kao narod da sve što činimo i sve što radimo vezujemo čvrsto za našu veru, za veru u spasenje baš kao što su naši preci to uradili“, kazala je Šubarić.

Organizatori veruju da će ova manifestacija postati deo tradicicije, a cilj je bio da se promoviše vrednosti tradicionalne narodne kuhinje.

Izložene pite bile su dostupne za degustaciju svim posetiocima, a deo pripremljene hrane biće upotrebljen u humanitarne svrhe.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023