Vesti
Društvo

Skupština EFJ podržala okončanje nekažnjivosti zločina i targetiranja novinara

Evropska federacija novinara (EFJ) je na Godišnjoj skupštini u Hagu podržala zajedničku izjavu u kojoj njene podružnice Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i GS КUM Nezavisnost traže da se okonča nekažnjivost zločina nad novinarima i targetiranje medijskih radnika u Srbiji.
Skupština EFJ podržala okončanje nekažnjivosti zločina i targetiranja novinara
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

U zajedničkoj izjavi novinarskih udruženja, koju je izložila predstavnica UNS-a Jelena Petković, poziva se srpsko pravosuđe da sprovede brze, nepristrasne, temeljne i efikasne istrage u svim slučajevima ubistava, napada, uznemiravanja i zastrašivanja novinara u onlajn i oflajn sferi.

Od predstavnika izvršne vlasti, poslanika Narodne skupštine i drugih državnih i lokalnih funkcionera traži se da prestanu sa targetiranjem novinara i upotrebom uvredljivog narativa. Ovakav stav prema novinarima, kako se navodi, pokretač je kampanje blaćenja uperene protiv istraživačkih i profesionalnih novinara i medija.

Donosioci odluka pozivaju se da preduzmu sve neophodne mere kako bi pravni okvir predvideo dodatnu zaštitu od neosnovanih ili zloupotrebljenih SLAP tužbi. Iz tog razloga se od srpskog pravosuđa traži i da obevbedi dodatnu obuku za sudije sa ciljem unapređenja njihovog znanja i kapaciteta u rešavanju ovakvih tužbi.

UNS, NUNS, SINOS i GS КUM Nezavisnost su u zajedničkoj izjavi, koju je Petković izložila, istakli da su profesionalni novinari i mediji izloženi raznim vrstama pretnji i pritisaka.

„Profesionalni novinari i mediji izloženi su raznim vrstama pritisaka, targetiranja i kampanjama blaćenja od strane javnih funkcionera i provladinih medija, što često dovodi do uznemiravanja i ozbiljnih pretnji od strane običnih građana, pre svega putem društvenih mreža“, navodi se u izjavi.

Prema podacima novinarskih udruženja je, kako se dodaje, evidentirano oko 140 slučajeva napada i pritisaka u prošloj, a 57 slučajeva represije u ovoj godini – 11 verbalnih napada, 6 fizičkih napada i 40 pritisaka.

Javnim tužilaštvima je, prema evidenciji Republičog javnog tužilaštva, podneta 81 krivična prijava. Ove godine Republičko javno tužilaštvo evidentiralo je 14 predmeta.

Predstavnici novinarskih udruženja istakli su da nema sudskog epiloga za ubistva novinara Milana Pantića i Slavka Ćuruvije, kao i da okolnosti smrti Dade Vujasinoić još uvek nisu rasvetljene.

Presuda ubicama Slavka Ćuruvije, kako dodaju u zajedničkoj izjavi, trebalo bi da prekine lanac nekažnjivosti i da pravda konačno bude zadovoljena.

„Ako se to ne desi, biće ubijena svaka nada za profesionalno i zdravo novinarstvo u Srbiji“, naglasili su predstavnici novinarskih udruženja u izjavi koju je podržao EFJ.

U ime UNS-a, Petković je podestila na nekažnjivost zločina na Кosovu.

„Pozivam vas, svoje kolege, da se posvetite rezolucijama: o ubijenim i nestalim novinarima na Кosovu, koju je EFJ usvojio 2018. Godine, kao i o što hitnijem formiranju Međunarodne komisije eksperata za istragu ubistva, kidnapovanja i `nestanaka` novinara i medijskih radnika na Кosovu između 1998. i 2005. godine, usvojenom u Zagrebu 2021. godine. Od 20 ubistava, kidnapovanja i `nestanka` novinara i medijskih radnika između 1998. i 2005. na Кosovu, samo jedno je rasvetljeno na Međunarodnom krivičnoom sudu za bivšu Jugoslaviju “, rekla je Petković.

Ona je, čitajući zajdničku izjavu, ukazala na porast SLAP tužbi. U Srbiji je u prošloj i pretprošloj godini bilo je 40 tužbi koje se mogu okarakterisati kao SLAP.

Na meti ovih tužbi bili su, nastavila je, najčešće istraživački i mediji koji kritički izveštavaju o radu javnih funkcionera, privrednika i o kriminalu, dok su tužioci uglavnom bili javni funkcioneri, političari, privrednici i kompanije.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023