Vesti
Društvo

Skup o bezbednosti novinara: Stop nekažnjivosti

Za bezbednost novinara važno je da se prijavi svaki slučaj u kojem su se osetili nebezbedno, ali je pre svega važna međusobna solidarnost, kazao je predsednik IO UNS-a i član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Slobodan Radičević.
Skup o bezbednosti novinara: Stop nekažnjivosti
Sa konferencije u Vrdniku (Foto Uns)

Na skupu ,,Stop nekažnjivosti" povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, a u organizaciji Udruženja novinara Srbije u Vrdniku, ukazano je na važnost prijavljivanja svake situacije kada se novinari ne osećaju bezbedno.

Rečeno je da u Srbiji postoji više mehanizama kada je u pitanju zaštita, ali i pravnih rešanja koja Srbiju svrstavaju među zemlje sa najviše pozitivnih pravnih propisa u Evropi koji štite novinare. Problem je činjenica da mi nemamo pravosnažne presude", rekao je Radičević.

Šef misije OEBS u Srbiji, Jan Bratu kazao je da je broj napada na novinare veoma visok u svim zemljama OEBS-a, te da je ta organizacija zabrinuta za bezbednost novinara koji rade u Srbiji. Bratu je govorio o napadima i ubistvima novorana u Las Vegasu, na Malti, u Češkoj, Holandiji.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je da je preuzelo slučaj ubijenog Milana Pantića od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, što je godinama unazad tražila medijska zajednica. Međunarodna federacija novinara je ove godine, na predlog UNS-a, usvojila rezoluciju kojom se traži efikasna istraga i angažovanje države kako bi se kaznili ubice i nalagodavci ovog zločina.

Ni posle 23 godine nije presuđeno ubicama Slavka Ćuruvije iako je prošlo devet godina od podizanja optužnice.

Okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović su i dalje nerazjašnjene, a 23 godine nema pomaka ni u istrazi ubistva 16 medijskih radnika RTS-a tokom NATO bombardovanja.

Više od dve decenije niko nije odgovarao za ubistva i kidnapovanja 19 novinara i medijskih radnika Srba, Albanaca i Nemaca na Кosovu na šta su ukazali članovi Udruženja novinara КiM na skupu u Vrdniku.

 Ostale vesti

Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022