Vesti
Društvo

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem

Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg Sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Zagađena reka Gračanka (Foto Kim)

Jedan od najvećih ekoloških problema na centralnom Kosovu je zagađena reka Gračanka, a njene razmere su dalekosežne. Smrad iz reke se najviše oseća u Lapljem Selu, čiji meštani to više ne mogu da podnesu.

„Na svaki mogući način smo pokušali da rešimo taj problem. To je krucijalni problem od kojeg zavisi naš dalji opstanak na ovim prostorima. Za sada su rezultati bili delimični, skoro nikakvi, ali očekujemo da pošto je Srpska lista ušla u vlast da dođemo do nekog rešenja“, kaže predstavnik sela Slaviša Todić.

Meštani i dalje čekaju da nadležni reše problem zagađenja, a najveću nadu imaju u lokalne predstavnike.

„To nije problem koji može da čeka, svaki trenutak je odbrojavanje jer mi više ne možemo da izdržimo. Osim tog problema koji imamo sa nesnosnim mirisom, koji se oseća iz Gračanke imamo još jedan problem a to je da su izgradnjom Srednjoškolskog centra neki bunari presušili, a imajući u vidu da dolazi letnji period i vrućine, ljudi će ostati bez vode i biće u problemu. Mi više puta dobijamo obećanja od predstavnika Opštine i od samog predsednika, pominje se neki projekat koji do sada niko nije video“, ističe Todić.

U dvorištu Doma kulture u Lapljem Selu, samo stotinak metara od zagađene reke, prestavnici opštine danas su sadili cveće, obeležavajući na taj način, Međunarodni dan zaštite životne sredine. Mirjana Stanojević, direktorka odeljenja koje je zaduženo za zaštitu životne sredine, odbila je da za RTV Kim govori o najvećim ekološkim problemima u našoj opštini, rekavši da će služba za informisanje poslati zvanično saopštenje o događaju koji je organizovan danas.

Njen kolega iz Odeljenja inspekcije, Miloš Aritonović kazao je da su u opštini svesni koje su to najveće ekološke opasnosti i da pokušavaju da utiču na nivo zagađenja.

"Što se tiče reke Gračanke i nelegalne kanalizacije koje se ulivaju na teritoriju naše opštine, mi smo već u fazi izrade projekta koji će delimično rešiti problem kanalizacije. Malo nas je situacija sa virusom poremetila, radili smo sa smanjenim kapacitetima, nije ni moglo da se radi normalno u ovom periodu, ali ja se nadam da će u skorije vreme projekat oko reke Gračanke biti rešen, završen i da će krenuti sa radom".

Na zagađenost reke utiče i jalovište iz rudnika Trepče, a njegova prašina koju raznosi vetar ima mnogo veće razmere.

„Što se tiče jalovine, to je sve na Trepči, oni su zaduženi za to. Opština Gračanica ne sme ništa oko tih stvari da radi“, kazao je Aritonović.

Jedan od velikih ekoloških problema su i divlje deponije. Veliku nadu u njihovom otklanjanju stanovništvu će možda ponuditi novoformirano Javno komunalno preduzeće „Ekologija“.

„Ono na čemu `Ekologija` mora da radi jeste podizanje svesti naroda o zaštiti životne sredine, a pre svega o brizi svog okruženju. Puno je nerešenih deponija po čitavoj opštini Gračanica. Naš mandat je da to radimo i mi se nadamo da ćemo u nekom periodu, koji neće predugo trajati, da goruće probleme rešimo“, kazao je za RTV Kim direktor Upravnog odbora preduzeća „Ekologija“ Dejan Dimitrijević.

Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ danas je uređivalo zelene površine u Sušici. Predsednik lokalnog saveta Marko Simić, ističe da ovaj gest meštanima znači, ali ukazuje na njihov najveći problem, a to je nestašica pijaće vode.

„Na trenutak smo pomislili da je problem rešen, u periodu kada je kiša pala, ali problem ponovo postoji. Meštani sada sumnjaju da je u pitanju ljudski faktor, da neko namerno zatvara i otvara ventile“, poručio je Simić.

Na tešku ekološku situaciju danas je upozorio i ombudsman Hiljmi Jašari koji je pozvao centralne vlasti da ozbiljnije pristupe njenom rešavanju.Ostale vesti

Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020