Vesti
Društvo

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem

Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg Sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Zagađena reka Gračanka (Foto Kim)

Jedan od najvećih ekoloških problema na centralnom Kosovu je zagađena reka Gračanka, a njene razmere su dalekosežne. Smrad iz reke se najviše oseća u Lapljem Selu, čiji meštani to više ne mogu da podnesu.

„Na svaki mogući način smo pokušali da rešimo taj problem. To je krucijalni problem od kojeg zavisi naš dalji opstanak na ovim prostorima. Za sada su rezultati bili delimični, skoro nikakvi, ali očekujemo da pošto je Srpska lista ušla u vlast da dođemo do nekog rešenja“, kaže predstavnik sela Slaviša Todić.

Meštani i dalje čekaju da nadležni reše problem zagađenja, a najveću nadu imaju u lokalne predstavnike.

„To nije problem koji može da čeka, svaki trenutak je odbrojavanje jer mi više ne možemo da izdržimo. Osim tog problema koji imamo sa nesnosnim mirisom, koji se oseća iz Gračanke imamo još jedan problem a to je da su izgradnjom Srednjoškolskog centra neki bunari presušili, a imajući u vidu da dolazi letnji period i vrućine, ljudi će ostati bez vode i biće u problemu. Mi više puta dobijamo obećanja od predstavnika Opštine i od samog predsednika, pominje se neki projekat koji do sada niko nije video“, ističe Todić.

U dvorištu Doma kulture u Lapljem Selu, samo stotinak metara od zagađene reke, prestavnici opštine danas su sadili cveće, obeležavajući na taj način, Međunarodni dan zaštite životne sredine. Mirjana Stanojević, direktorka odeljenja koje je zaduženo za zaštitu životne sredine, odbila je da za RTV Kim govori o najvećim ekološkim problemima u našoj opštini, rekavši da će služba za informisanje poslati zvanično saopštenje o događaju koji je organizovan danas.

Njen kolega iz Odeljenja inspekcije, Miloš Aritonović kazao je da su u opštini svesni koje su to najveće ekološke opasnosti i da pokušavaju da utiču na nivo zagađenja.

"Što se tiče reke Gračanke i nelegalne kanalizacije koje se ulivaju na teritoriju naše opštine, mi smo već u fazi izrade projekta koji će delimično rešiti problem kanalizacije. Malo nas je situacija sa virusom poremetila, radili smo sa smanjenim kapacitetima, nije ni moglo da se radi normalno u ovom periodu, ali ja se nadam da će u skorije vreme projekat oko reke Gračanke biti rešen, završen i da će krenuti sa radom".

Na zagađenost reke utiče i jalovište iz rudnika Trepče, a njegova prašina koju raznosi vetar ima mnogo veće razmere.

„Što se tiče jalovine, to je sve na Trepči, oni su zaduženi za to. Opština Gračanica ne sme ništa oko tih stvari da radi“, kazao je Aritonović.

Jedan od velikih ekoloških problema su i divlje deponije. Veliku nadu u njihovom otklanjanju stanovništvu će možda ponuditi novoformirano Javno komunalno preduzeće „Ekologija“.

„Ono na čemu `Ekologija` mora da radi jeste podizanje svesti naroda o zaštiti životne sredine, a pre svega o brizi svog okruženju. Puno je nerešenih deponija po čitavoj opštini Gračanica. Naš mandat je da to radimo i mi se nadamo da ćemo u nekom periodu, koji neće predugo trajati, da goruće probleme rešimo“, kazao je za RTV Kim direktor Upravnog odbora preduzeća „Ekologija“ Dejan Dimitrijević.

Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ danas je uređivalo zelene površine u Sušici. Predsednik lokalnog saveta Marko Simić, ističe da ovaj gest meštanima znači, ali ukazuje na njihov najveći problem, a to je nestašica pijaće vode.

„Na trenutak smo pomislili da je problem rešen, u periodu kada je kiša pala, ali problem ponovo postoji. Meštani sada sumnjaju da je u pitanju ljudski faktor, da neko namerno zatvara i otvara ventile“, poručio je Simić.

Na tešku ekološku situaciju danas je upozorio i ombudsman Hiljmi Jašari koji je pozvao centralne vlasti da ozbiljnije pristupe njenom rešavanju.Ostale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021