Vesti
Društvo

Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenje

Osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, preti potpuno rušenje. Devedesetogodišnji Toma Tomić, učitelj u penziji pokušava da zaustavi rušitelje.
Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenje
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

Ne hajući za njenu vrednost, kosovske vlasti su pokušale više puta da sruše školu. Počeli su od krova još 2013. godine, ali su na intervenciju učitelja reagovali predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak i sprečili ih u toj nameri. Ministar Dalibor Jevtić tada je zatražio da se rušenje potpuno obustavi.

Međutim, pre nekoliko dana ponovo su došli radnici sa “delegacijom iz Prizrena” u nameri da je do kraja sruše i na istom mestu sagrade novu.

Toma Tomić koji je u školi radio 38 godina i izveo 23 generacije učenika ne odustaje od borbe da je sačuva.

“Hoće da sruše zidine i da podignu novu školu. Ja to ne dozvoljavam, imam i više od 150 potpisa Srba progrnanih iz Drajčića koji ne dozovljavaju. Oni hoće da ruše, Albanci neki došli. Direktor škole u Mušnikovu, Bajrami, hoće da ruši, ali naišao je na Tomislava Tomića. Rekao mi je kad ti umreš ja ću da podignem školu”.
“Ja sam za tu školu u Drajčićima položio život”, priča Toma za RTV Kim.

Škola je sagrađena još 1904. godine u vreme osmanskog carstva, a o samoj izgradnji Tomić poseduje sva dokumenta, pa i taj da je pod zaštitom države Srbije.

Međutim, kaže da iako se obraćao institucijama u Beogradu, niko nije reagovao, a ovdašnje lokalne vlasti ne priznaju njenu vrednost.

“Još 2013. godine kada su srušili krov škole išao sam u Beograd i obećali su mi da će sutra poslati nekoga da reši, ali je to tako ostalo”, kaže Tomić.

Jedna od institucija, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, reagovala je tada ali samo pisanim saopštenjm za medije.

Osnovna škola u Drajčićima koju odavno ne pohađaju srpska deca, menjala je ime više puta. Nakon ratnih zbivanja dobila je ime Moše Pijade, a zatim i OŠ Sredstka. 

Posle 1999. godine školu su pohađala i albanska deca.

Drajčići u opštini Prizren su mešovito selo. U njemu žive i Bošnjaci i Srbi. Trenutno u selu ima samo devetoro Srba.Ostale vesti

Kako su i kojim NVO dodeljena finansijska sredstva?
Prilikom nedavnog odobravanja finansijskih sredstava za nevladine organizacije u opštini Gračanica „došlo je do kršenja procedura konkursa“, tvrde u PDS-u. Nenad Rašić poziva Agenciju za borbu protiv korupcije i ostale nadležne institucije da preispitaju odluku komisije za procenu predloga projekata. Iz komisije, pak, tvrde da je sve urađeno po propisima.
  • 02.12.2020
„Avenija“, 20 godina uspešnog ženskog preduzetništva
Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela obeležava 20 godina postojanja i aktivnog rada u promovisanju ženskog preduzetništva i tradicionalnih vrednosti. Kulturno-umetničkim programom i dodelom plaketa zaslužnima u Domu kulture Gračanica obeležena je godišnjica.
  • 02.12.2020
Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020