Vesti
Društvo

Škole u kosovskom sistemu se otvaraju 14. septembra

Na današnjem sastanku ministra obrazovanja, Ram Ljikaja sa direktorima opštinskih odeljenja za obrazovanje, predstavnicima Ujedinjenog sindikata prosvetnih, kulturnih i naučnih radnika i savetom roditelja, odlučeno je da se škole otvore 14. septembra.
Škole u kosovskom sistemu se otvaraju 14. septembra
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako Gazeta Express prenosi, međutim, ukoliko škola ne ispunjava uslove za sporovodođenje mera protiv kovid-19, u njoj nastava neće ni započeti.

Oko 330.000 učenika će se 14. septembra vratiti u školske klupe.

Dodatni budžet za početak nastave u školama biće 12,4 miliona evra.

Podsećamo, kosovski sindikat prosvetnih, kulturnih i naučnih radnika zatražio je krajem avgusta odlaganje početka školske godine zbog nepripremljenosti škola za sprovođenje propisanih mera, a kosovski ministar obrazovanja, Ram Ljikaj, rekao je da je taj zahtev apsurdan, podsećajući da su predstavnici sindikata prisustvovali svim sastancima radnih grupa, da bi kasnije u toku dana ipak najavio odlaganje početka školske godine za 14. septembar.

Školska godina u srpskim sredinama na Kosovu, za razliku od škola koje rade pri kosovskom obrazovnom sistemu, počela je prekjuče online putem zbog, kako je saopšteno od strane nadležnih „loše epidemiološke situacije“ i tako će ostati „do daljnjeg“.Ostale vesti

Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020