Vesti
Društvo

Škole u kosovskom sistemu se otvaraju 14. septembra

Na današnjem sastanku ministra obrazovanja, Ram Ljikaja sa direktorima opštinskih odeljenja za obrazovanje, predstavnicima Ujedinjenog sindikata prosvetnih, kulturnih i naučnih radnika i savetom roditelja, odlučeno je da se škole otvore 14. septembra.
Škole u kosovskom sistemu se otvaraju 14. septembra
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako Gazeta Express prenosi, međutim, ukoliko škola ne ispunjava uslove za sporovodođenje mera protiv kovid-19, u njoj nastava neće ni započeti.

Oko 330.000 učenika će se 14. septembra vratiti u školske klupe.

Dodatni budžet za početak nastave u školama biće 12,4 miliona evra.

Podsećamo, kosovski sindikat prosvetnih, kulturnih i naučnih radnika zatražio je krajem avgusta odlaganje početka školske godine zbog nepripremljenosti škola za sprovođenje propisanih mera, a kosovski ministar obrazovanja, Ram Ljikaj, rekao je da je taj zahtev apsurdan, podsećajući da su predstavnici sindikata prisustvovali svim sastancima radnih grupa, da bi kasnije u toku dana ipak najavio odlaganje početka školske godine za 14. septembar.

Školska godina u srpskim sredinama na Kosovu, za razliku od škola koje rade pri kosovskom obrazovnom sistemu, počela je prekjuče online putem zbog, kako je saopšteno od strane nadležnih „loše epidemiološke situacije“ i tako će ostati „do daljnjeg“.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020