Vesti
Društvo

“Škole spremne, đaci još spremniji”

Škole na centralnom Kosovu su spremno dočekale početak školske godine. Ove godine prvi razred je upisalo 1.100 đaka na teritoriji KiM.
“Škole spremne, đaci još spremniji”
Polazak u prvi razred(Foto Kim)

Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije spremno su danas dočekale svoje đake. Mališani koji su do škole došli u pratnji svojih roditelja nisu krili oduševljenje što polaze u prvi razred.

„Srećna sam što krećem u prvi razred, naučiću da čitam i pišem, i upoznaću nove drugare“, rekla je Milica Stanojević.

„Jedva sam čekla da krenem u školu zbog novih drugara, da naučim da čitam i pešem,“ rekla je Valentina Cvetković.

„Naučiću da čitam i pišem i upoznaću nove drugare“, rekla je Petra Aritonović.

Učiteljica Bojana Sekulić je prvi čas iskoristila da se upozna sa đacima, njihovim roditeljima i da im poželi uspešnu školsku godinu.

“Ovaj dan je podjednako bitan, kako za decu, tako i za roditelje. Nadam se da ćemo imati međusobnu saradnju i da ćemo zajedno rešavati sve probleme i biti tu za našu decu”, kazala je učiteljica.

Direktor O.Š. "Kralj Milutin" u Gračanici Vladimir Milkić kaže da je sve spremno za novu školsku godinu.

„Sve je spremno za početak nove školske godine, kao što ste mogli i da vidite. Učionice su okrečene, postavili smo novi nameštaj, klupe, stolice, nova vrata i table. Za sada je u prvi razred upisano 85 učenika, kažem za sada, jer će biti povećanja, imamo učenike koji se nisu upisali još, nisu dostavili dokumenta”, kazao je Milkić.

Osnovnu školu “Miladin Mitić” u Lapljem Selu po prvi put upisuje 53 đaka, što je više u odnosu na prethodnu godinu, kaže direktor škole Ljubiša Karadžić.

Ohrabrujuće je to, kaže on, što je ove godine u Čaglavici krenula prva predškolska grupa, što prošle godine nije bio slučaj.

“Prošle godine, ako se sećate, roditelji nisu želeli da tamo upisuju decu u predškolsko i nadam se da će ta grupa sledeće godine krenuti u prvi razred tamo. Nažalost, ove godine nije bilo đaka prvaka u Čaglavici”, kazao je Karadžić.

„Obrazovni sistem ključni stub opstanka na Kosovu“

Direktor Knacelarije za KiM Marko Đurić svim učenicima osnovnih i srednjih škola na Кosovu i Metohiji koji nastavu pohađaju po programima Republike Srbije čestitao je početak nove školske godine.

Đurić je svim učenicima poželeo „da svojim uspehom pokažu da naš narod, uprkos svim teškoćama, nepokolebljivo traje i opstaje na Кosovu“, navodi se u saopštenju.

On je naveo da će Republika Srbija nastojati da svim učenicima na KiM obezbedi najbolje moguće uslove za školovanje.

„Oko 16.500 učenika u naših 71 osnovnoj i 29 srednjih škola na Кosovu i Metohiji jesu garancija budućnosti našeg naroda u pokrajini, i zato je obrazovni sistem ključni stub njihovog opstanka“.

Nastavu u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije, osim srpske, pohađaju i romska, goranska, bošnjačka i deca drugih naroda, „kojoj ćemo i nadalje nastojati da obezbedimo najbolje moguće uslove za školovanje i odrastanje“, napominje se u saopštenju.

 

 Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020