Vesti
Društvo

“Škole spremne, đaci još spremniji”

Škole na centralnom Kosovu su spremno dočekale početak školske godine. Ove godine prvi razred je upisalo 1.100 đaka na teritoriji KiM.
“Škole spremne, đaci još spremniji”
Polazak u prvi razred(Foto Kim)

Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije spremno su danas dočekale svoje đake. Mališani koji su do škole došli u pratnji svojih roditelja nisu krili oduševljenje što polaze u prvi razred.

„Srećna sam što krećem u prvi razred, naučiću da čitam i pišem, i upoznaću nove drugare“, rekla je Milica Stanojević.

„Jedva sam čekla da krenem u školu zbog novih drugara, da naučim da čitam i pešem,“ rekla je Valentina Cvetković.

„Naučiću da čitam i pišem i upoznaću nove drugare“, rekla je Petra Aritonović.

Učiteljica Bojana Sekulić je prvi čas iskoristila da se upozna sa đacima, njihovim roditeljima i da im poželi uspešnu školsku godinu.

“Ovaj dan je podjednako bitan, kako za decu, tako i za roditelje. Nadam se da ćemo imati međusobnu saradnju i da ćemo zajedno rešavati sve probleme i biti tu za našu decu”, kazala je učiteljica.

Direktor O.Š. "Kralj Milutin" u Gračanici Vladimir Milkić kaže da je sve spremno za novu školsku godinu.

„Sve je spremno za početak nove školske godine, kao što ste mogli i da vidite. Učionice su okrečene, postavili smo novi nameštaj, klupe, stolice, nova vrata i table. Za sada je u prvi razred upisano 85 učenika, kažem za sada, jer će biti povećanja, imamo učenike koji se nisu upisali još, nisu dostavili dokumenta”, kazao je Milkić.

Osnovnu školu “Miladin Mitić” u Lapljem Selu po prvi put upisuje 53 đaka, što je više u odnosu na prethodnu godinu, kaže direktor škole Ljubiša Karadžić.

Ohrabrujuće je to, kaže on, što je ove godine u Čaglavici krenula prva predškolska grupa, što prošle godine nije bio slučaj.

“Prošle godine, ako se sećate, roditelji nisu želeli da tamo upisuju decu u predškolsko i nadam se da će ta grupa sledeće godine krenuti u prvi razred tamo. Nažalost, ove godine nije bilo đaka prvaka u Čaglavici”, kazao je Karadžić.

„Obrazovni sistem ključni stub opstanka na Kosovu“

Direktor Knacelarije za KiM Marko Đurić svim učenicima osnovnih i srednjih škola na Кosovu i Metohiji koji nastavu pohađaju po programima Republike Srbije čestitao je početak nove školske godine.

Đurić je svim učenicima poželeo „da svojim uspehom pokažu da naš narod, uprkos svim teškoćama, nepokolebljivo traje i opstaje na Кosovu“, navodi se u saopštenju.

On je naveo da će Republika Srbija nastojati da svim učenicima na KiM obezbedi najbolje moguće uslove za školovanje.

„Oko 16.500 učenika u naših 71 osnovnoj i 29 srednjih škola na Кosovu i Metohiji jesu garancija budućnosti našeg naroda u pokrajini, i zato je obrazovni sistem ključni stub njihovog opstanka“.

Nastavu u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije, osim srpske, pohađaju i romska, goranska, bošnjačka i deca drugih naroda, „kojoj ćemo i nadalje nastojati da obezbedimo najbolje moguće uslove za školovanje i odrastanje“, napominje se u saopštenju.

 

 Ostale vesti

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020