Vesti
Društvo

Škole rade otežano, ali za sada ne razmišljaju o uvođenju onlajn nastave

U osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici više nastavnika ne dolazi na posao. Kako nam je potvrđeno, samo je jedan predavač kovid pozitivan, dok je četvoro u samoizolaciji zbog kontakata sa zaraženima. U još nekoliko obrazovnih ustanova na centralnom Kosovu ima inficiranih, međutim, za sada nema odluke o potpunom uvođenju onlajn nastave.
Škole rade otežano, ali za sada ne razmišljaju o uvođenju onlajn nastave
OŠ Kralj Milutin u Gračanici (Foto Kim)

Najveća škola na centralnom Kosovu nastavu obavlja po smenama koje je predvidelo Ministarstvo prosvete republike Srbije. U objektu se redovno vrši dezinfekcija i na više mesta su postavljena obaveštenja o poštovanju kovid mera. Međutim, kao ni mnoge druge, tako ni ovu školu nije potpuno zaobišao aktuelni virus.

“Što se tiče kovid pozitivnih, jedan nastavnik je kovid pozitivan i on je već završio sve medicinske tretmane i sledeće nedelje se on vraća na posao. Imamo par nastavnika koji su u kućnoj samoizolaciji, oni su bili u kontaktu sa rođacima koji su pozitivni, a što se tiče učenika nema pozitivnih, ali ima onih koji su u samoizolaciji”, kaže za RTV Kim direktor OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, Vladimir Milkić.

Milkić ističe da, iako se zbog izostanka nastavnika pojedini časovi ne održavaju u školi, učenici ne gube potpuno nastavu. “Dolazi do gubljenja časova fizički, međutim, nastavnici su u obavezi da rade onlajn, tako da deca ne gube ništa. Veoma mali broj učenika je radio onlajn na početku školske godine, a danas ne dolaze samo učenici koji su u samoizolaciji, ostali su svi tu. Roditelji se ne javljaju za onlajn nastavu”, kaže Milkić.

“Deca koja su izolaciji ne dolaze u školu ali se sa tom decom radi onlajn, putem Vibera”, kaže učiteljica Danijela Todorović. “Verovatno postoji mogućnost onlajn nastave, ali mi naravno čekamo obaveštenje od Ministarstva prosvete i kako oni budu rekli, tako ćemo raditi. Međutim, što se naše škole tiče za sada nema potrebe, jer su deca zdrava, pa i ta deca koja su u samoizolaciji su zdrava”.

U OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu, što zdravlja nastavnog osoblja tiče, situacija je nešto bolja.

“Međutim, ne dolaze sva deca. Roditelji na mali znak simptoma, na povišenu temperature ili prehladu jave nastavniku da ne dolaze u školu. Prošle nedelje je u 7. razredu kod jednog deteta ustanovljeno da je pozitivan na kovid 19. Danas su vratili svi nastavnici koji su bili u samoizolaciji i koji su bili u kontaktu sa nekim ko je bio pozitivan, a u školi od nastavnog osoblja imali smo samo jedan slučaj gde je bilo potvđeno da je u pitanju kovid 19 i to je bilo pre mesec dana”, kaže za Kim direktor škole Ljubiša Karadžić.

Iako rade u specifičnim uslovima i neizvesnoj epidemiološkoj situacijji, Karadžić tvrdi da trenutno ne postoji potreba za potpunim uvođenjem nastave na daljinu.

“Očekujemo neke nove mere. Za sada, a i po izjava miinistra Ružića, nema potreba za onlajn nastavom. Iskreno, naša škola nema potrebe za tim. Govorim na osnovu današnjeg dana, a kako će biti u budućnosti to niko ne zna. Cilj nam je da što više dece bude prisutno u školi i po tom smenskom radu”, kaže Karadžić.

Roditelji više za nastavu u školi

Roditelje sa kojima smo razgovarali brine epidemiološka situacija ali bi, kako isitču više voleli da deca nastavu pohađaju u školi a ne kod kuće.

“Više volim da deca budu u školi nego kući na onlajn nastavi, jer nije bitno samo to što će u školi da nauče, bitno je i druženje sa ostalom decom. Drugačije se razvijaju kada su u školi, nego kući po ceo dan. Prate oni onlajn nastavu ali više provode na telefonu i koriste društvene mreže, što mi se uopšte ne sviđa”, kazala nam je jedna majka.
“Plašimo se svi. Malo, malo pa i deca prehlađena. Možda je bolje zbog virusa onlajn, ali je najbolje da deca idu u školu. Sve zavisi od roditelja, svako odlučuje o svom detetu”, kaže Jelena Bogićević.

“Idu deca redovno u školu. Za sada nismo čuli da ima zaraženih u školi, ali se dosta plašimo za decu. Šta da radimo, u školu treba da se ide. Bitnije je da ide u školu nego preko televizije. Drugačije je sa učiteljicom, ona ih nauči, a ovako preko televizije malo teže jer tada deca nisu toliko zainteresovana”, kazala je Šahida Salijević.

Mere se poštuju, svi nose maske

Inače, u školama na centralnom Kosovu su se potpuno prilagodili novonastaloj situaciji. Sve epidemiloške mere se poštu.

“Deca ulaze sa maskama, oni su sa maskama sve vreme u školi. Kada jedna grupa ode kuće, imamo dvadeset do trideset minuta da dezinfikujemo učionice, tako da dnevno po tri, eventualno četiri puta dezinfikujemo učionice”.

“Časovi su nam neobični, svedeni su na obradu, na neko kratko utvrđivanje, moramo svi da se prilagodimo situaciji, znamo svi kakava je i moramo da vodimo računa o zdravlju. Deca nose maske, svi mi nosimo maske, dezinfikujemo ruke redovno. Naravno svi se plašimo ali ipak se radi. Roditelji su vrlo savesni”, istakla je učiteljica Danijela Todorović.

Na pitanje koliko deca gube ovakvim načinom odvijanja nastave, ona kaže: “Gube, deca su već izgubila i u onom prvom talasu. Gube rutinu, gube radnu naviku, gube mogućnost da se druže, da se igraju”, objašnjava Todorovićeva.

Škole sa velikim brojem učenika, kakve su OŠ “Kralj Milutin” i OŠ “Miladin Mitić” nastavu obavljaju kombinovano. Niži razredi nastavu prate svakodnevno u dve smene, dok starijiji učenici, od 5. do 8. razreda imaju i onlajni i časove u školi, pa su tako u učionicama svaki drugi dan, u zavisnosti od grupe.

 Ostale vesti

Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021
Lipljan: Obustavljeni radovi na izgradnji višespratnice
Radovi na izgradnji višespratnice u neposrednoj blizini kuće Čedomira Miljkovića u Lipljanu su obustavljeni. Opštinska inspekcija je po prijavi izašla na teren i naložila izvođaču da radove može da nastavi tek kada postavi potporni zid i zaštiti od mogućeg urušavanja stambeni objekat porodice koja živi u blizini.
  • 12.05.2021
Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021