Vesti
Društvo

Sjedinjene države planiraju da dodele Kosovu 200 miliona dolara za energetske projekte

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden predstavio je svoj plan budžeta pred Kongresom, gde je predviđena alokacija od 200 miliona dolara za Kosovo, prenosi Koha.
Sjedinjene države planiraju da dodele Kosovu 200 miliona dolara za energetske projekte
Vlada Kosova (Foto Kim)


Izveštaj koji je objavila "Milenijum Čelendž Korporacija" (MCC) navodi da je odobren zahtev za dodelu sredstava koja su uglavnom usredsređena na energetske programe.

"Tokom protekle dve godine, MCC je sarađivao sa vladom i drugim zainteresovanim stranama na razvoju programa usmerenog na kosovski energetski sektor. MCC i Vlada završili su studije planirane za 2020. godinu za procenu tri predložena projekta: razvoj kosovskog sektora prirodnog gasa, uspostavljanje energetskih rezervi za uravnoteženje energetskog sistema i poboljšanje distribucije električne energije. Nakon pregleda rezultata studija, vlada je nastojala da krene napred sa razvojem gasnog sektora i uspostavljanjem energetskih rezervi s ciljem olakšavanja integracije obnovljivih izvora, ublažavanja kosovske zavisnosti od uglja i postizanja ciljeva dekarbonizacije", navodi se u izveštaju.

Između ostalog, navodi se da je MCC angažovala Belu kuću preko NSC tima i nastaviće da procenjuje kompaktni program Kosova tokom razvoja, kako bi identifikovao odgovarajuće akcije koje agencija može preduzeti u cilju podrške političkim ciljevima fosilnih goriva Bajdenove administracije u bliskoj budućnosti.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021