Vesti
Društvo

Šilovo: Protest zbog postavljanja MTS antene

Protest meštana Šilova koji se protive postavljanju bazne stanice MTS u svom selu održan je i danas.
Šilovo: Protest zbog postavljanja MTS antene
Sa protesta u Šilovu (Foto Puls)

U proteklih nekoliko dana prikupljeno je više od 300 potpisa za peticiju kojom se traži izmeštanje postavljenog stuba van naseljenog mesta. Zabrinuti građani za zdrvastvenu bezbednost svojih porodica peticiju su u prepodnevnim časovima predali čelnicima opštine Gnjilane, kojoj pripada i selo Šilovo sa oko 300 srpskih kuća.

U Šilovu je danas na više mesta osvanuo plakat sa izjavom Miodraga Radojevića iz kompanije Nokia koja je prodala opremu MTS u kojem se navodi da isporučene radio bazne stanice ne ugrožavaju životnu sredinu u smislu Zakona o zaštiti životne sredine.

Međutim, s druge strane, stručna literatura, vezano za ekološke posledice zraćenja, tvrdi drugačije. Bazne stanice se po pravilu montiraju na uzvišenjima iznad gusto naseljenih delova mesta, a ova, koja je planirana u Šilovu, locirana je baš u delu sela sa najviše stanovnika. Umesto na visovima i brdima, ovaj toranj podignut je u samom centru Šilova.

“Kada bi stali na dva metra od takve antene, trenutno bi osetili efekat zagrevanja tela. To je opasna zona”, upozoravaju stručnjaci Sajta za praktičnu elektroniku i zaštitu od RF/MT zračenja (https://kesatnet.me/rf-zracenje-baznih-stanica/)

Autor posebno naglašava da se lokacije ovih baznih stanica ne smeju nalaziti u blizini škola, bolnica, odmarališta i javnih parkova, a toranj u Šilovu je udaljen samo par desetima metara od škole.

Uticaj baznih stanica mobilne telefonije na zdravlje ljudi, istražuju i mediji. Javni servis Srbije, RTS, u reportaži objavljenoj u Dnevniku još 2015.godine objavio je vest da su studenti i zaposleni na Matematičkom fakultetu u Beogradu zatražili da se svi predajnici sa te zgrade uklone u roku od 30 dana, a sa zgrade Fakulteta političkih nauka su na zahtev studenata i profesora već bili uklonjeni.

Propisi o zaštiti od nejonizujućeg zračanje u Srbiji su doneti na osnovu direktive Evropske unije o izlaganju elektromagnetnim poljima.

"Ta direktiva pokazuje da postoje određene granične referentne vrednosti gde oni smatraju da ne mogu da izazovu štetne posledice. Ali to je generalni zaključak. Pojedinačno – oprezan pristup znači da maksimalno izbegavamo koliko je moguće izlaganje tome", izjavio je Slaviša Simić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

Preporuka je da se predajnici ne postavljaju u stambenim zonama, pored škola, vrtića, bolnica i dečjih igrališta.

"Rizik opada sa kvadratom rastojanja. Bezbedna distanca je sa minimalnim nekim radijusom od 400 do 500 metara", kaže prim. dr Radomir Kovačević sa Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije.

Stručnjaci upozoravaju da i mobilne telefone treba koristiti što manje. To posebno važi za decu.

"Postoje brojni dokazi da ostavljaju posledice na živoj ćeliji i to prvo preko genetičkog materijala a onda preko somatskih ćelija rezultujući najtežim oboljenjima kao što su maligne bolesti", ističe dr Kovačević.

Građani Šilova očekuju da će naići na razumevanja nadležnih institucija i da će bazna stanica biti vrlo brzo premeštena na bezbedniju lokaciju, van naseljenog dela mesta.Ostale vesti

Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020