Šilovo: Kako je Meša postao Mesha

U Šilovu su danas postavljene table sa imenima ulica samo na albanskom jeziku. Nakon reakcije građana i odbornika, table su uklonjene.

Podeli ovaj članak sa:
 • Foto Puls

Pored ulice na čijoj tabli piše RR./UL. Mesha Selimoviq, postavljena je bila i tabla "uilica Jovan Jovanoviq" i jedna na srpskom - Kosovka devojka.

Dok su table postavljane, meštani su negodovali ističući da je ovim potezom opštinskih vlasti u Gnjilanu prekršen Zakon o upotrebi jezika na Kosovu, kojim je predviđeno da su srpski i albanski jezik ravnopravni.

Odbornik rpske zajednice u Skupštini opštine Gnjilane Milivoje Stojanović kaže za televiziju Puls da je protestovao kod nadležnih.

„Od direktora administracije u Gnjilanu dobio sam odgovor da je reč o tehničkoj greški i da će u najskorije vreme nazivi ulica u Šilovu biti promenjeni na adekvatan način i u interesu građana“, kaže Stojanović.

U popodnevnim časovima, nekoliko sati od postavljanje tabli, radnici su uklonili većinu osim one na kojoj je na srpskom jeziku napisano: „ulica Kosovske devojke“.

Šilovo, selo udaljeno par kilometara od Gnjilana, nastanjeno je isključivo srpskim stanovništvom, a danas u njemu živi blizu dve hiljade ljudi.

Ostale vesti

 • Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Budući srednjoškolci su danas polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. U osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagalo je 54 učenika.

 • Rakočević: Mir nije sačuvan

  Rakočević: Mir nije sačuvan

  Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević rekao je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski", da je 20 godina od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, period koji „nikog na Kosovu nije posebno usrećio“.

 • „Pčelarstvo nije lak posao“

  „Pčelarstvo nije lak posao“

  Siniša Đorđević se bavi se pčelarstvom četiri godine. Sve je počelo kao hobi, sa nekoliko košnica. Trenutno ih, na tihom i mirnom mestu, među livadama i šumarcima u Sušici kraj Gračanice ima više od 20.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane