Vesti
Društvo

Sezonski virus prisutan, situacija u granicama normale

Iako na Balkanu nema zabeleženih slučajeva obolelih od koronavirusa, zdravstvene ustanove na Kosovu i u centralnoj Srbiji su u stanju pripravnosti. Sezonski virus gripa je prisutan, ali u Domu zdravlja u Gračanici kažu da je njegova učestalost u granicama normale.
Sezonski virus prisutan, situacija u granicama normale
Dom zdravlja u Gračanici (Foto Kim)

U periodu od oktobra do marta pojava sezonskog virusa gripa je uobičajena, pa se tako i u Domu zdravlja u Gračanici javlja veći broj pacijenata sa tegobama koje izaziva ova infekcija.

“Nije ništa neuobičajeno što nam se oko 70% pacijenata javlja sa tegobama respiratornog trakta. Uglavnom su to infekcije gornjeg respiratornog trakta, virusne infekcije na koje su naročito osetljive trudnice, mala deca i starije osobe”, kaže za RTV Kim dr Ivana Vuksanović, specijalista opšte medicine.

Pacijenti se uglavnom žale na kašalj, sekreciju iz nosa, blago povišenu temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima.

“To su tegobe koje prate virusne infekcije. Uglavnom takve pacijente lečimo simptomatski, vrlo vodimo računa o prepisivanju antibiotika, da to bude racionalno i samo za osetljive kategorije. Ohrabrujemo ih da budu istrajni u tom lečenju, nemamo neki revolucionarni lek koji će to promeniti tokom dva tri sata. Jednostavno, to mora da traje sedam dana”, kaže doktorka.

Ipak, naglašava da se u ovom periodu posebna pažnja posvećuje tzv. osetljivim kategorijama pacijenata, odnosno hroničnim bolesnicima, asmatičarima, dijabetičarima, starijim osobama i deci.

Meštani Gračanice, uglavnom stariji, najčešći su posetioci zdravstvenih ustanova. Pitali smo ih kako se štite od virusa:

“Jedem voće i povrće, tako se štitim”, kaže nam i Desanka Stanković.

“Pijem čaj, jer tako kažu doktori”, kaže nam jedan sugrađanin.

“Od virusa se štitim tako što jedem više voća, a i Bog me čuva”, kaže Šefkim Bećiri.

Na isti način se protiv virusa bori i Spasenija Rosandić. “Čaj, limun, Vitamin C”.

U periodu virusnih infekcija i doktorka Vuksanović pacijentima savetuje istu terapiju, da što češće piju tople napitke, uzimaju Vitamin C i miruju.

Iz kosovskog Instituta za javno zdravlje poručuju da mere predostrožnosti treba preduzeti i kada je u pitanju sezonski grip. Zbog posledica gripa u poslednja dva meseca na Kosovu su preminule dve osobe. Trenutno se od influence u bolnici u Prištini leči 16 osoba.

 Ostale vesti

Đurić: Najmanje 1.389 razloga da svaki Srbin poseti Kosovo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je danas štand te kancelarije na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i pozvao sve građane Srbije da posete Kosovo.
  • 22.02.2020
Ilija Ivić, posle uvreda, pretnji i otkaza zbog ponude da igra za Kosovo: Zanima me samo fudbal
Mladi fudbaler Ilija Ivić iz Kišnice kod Gračanice, na Kosovu, dobio je nedavno poziv da igra za reprezentaciju Kosova. Dan nakon što su mediji objavili ovu vest, njegova majka dobila je otkaz na poslu u Kulturno prosvetnom centru, koji na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije.
  • 22.02.2020
Na groblju u južnom delu Mitrovice porušeni spomenici, zarasli u korov
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju zimske ili Velike zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Građani iz severnog dela Mitrovice posetili su pravoslavno groblje u južnom delu grada, gde su upalili sveće i položili cveće na humke svojih najmilijih.
  • 22.02.2020
Otac Ilije Ivića nije ostao bez posla
Dušan Ivić, otac mladog fudbalera Ilije Ivića kome je ponuđeno da igra za kosovsku reprezentaciju, nije ostao bez posla, potvrdio je za RTV Kim direktor Elektro-tehničke škole u Sušici, Milan Dimitrijević.
  • 21.02.2020
’’Jezik je ogledalo same esencije postojanja’’
"Svaki čestit čovek ne da svoj jezik i ne da svoje običaje“, kazao je Fjodor Dostojevski koga je u Gračanici na Međunarodni dan maternjeg jezika na tribini „Srpski jezik na KiM u kulturi, medijima, administraciji i prosveti“ citirala profesorka srpskog jezika Ana Kostić.
  • 21.02.2020
„Moramo da radimo na sprovođenju Zakona o upotrebi jezika“
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović istakao je da se Zakon o upotrebi jezika i dalje „nedovoljno primenjuje“, a jedan od načina rešavanja postojećih problema učenje jezika kroz neformalne vidove obrazovanja.
  • 21.02.2020