Vesti
Društvo

Sezona odmora uveliko počela, novac jedini problem

Letnja sezona odmara je počela, pojedini meštani opštine Gračanica su rezervisali aranžmane, mada ima i onih koji ne putuju preko turističkih agencija i sami nalaze smeštaj.
Sezona odmora uveliko počela, novac jedini problem
Ilustracija(Foto Kim)

U jedinoj turističkoj agenciji „Holidej plus“ u Gračanici kažu da je sezona letovanja počela u junu mesecu, ali da najviše na odmor meštani odlaze sredinom jula i avgusta.

Turistička agencija „Holidej plus“ u svom programu nudi različite destinacije, ali građane najviše interesuje letovanje na crnogorskom primorju zbog pristupačnih cena.

„Kao jedina turistička agencija u Gračanici nudimo različite destinacije, kao što su Crna Gora, Egipat, Grčka sve zavisi od želje onih koji odlaze na putovanje“ rekla je Anđela Lekić iz turističke agencije „Holidej plus“.

Lekićeva napominje da cene aranžmana koje nudi ova turistička agencija zavise od termina. Te da je su u julu i avgustu cene u većini slučajeva iste, dok je u septembru jeftinije.

„Cene zavise od aranžmana, od toga da li se traži hotelski ili apartmanski smeštaj, cene su jeftinije kada uz smeštaj ne ide i hrana. Apartmanski smeštaj iznosi u proseku oko 400-500 evra, za jednu porodicu, u zavisnoti od destinacije“, rekla je Lekićeva.

Lekićeva napominje da dosta ljudi dolaze da se raspita za putovanja, ali i da odustaju, jer smatraju da je komplikovano dobiti vizu. Međutim, kaže da je agencija tu da pomogne oko toga.

„Obezbeđujemo prevoz, ali ne iz Gračanice već iz Kosovske Mitrovice i Beograda, u zavisnosti da li se putuje avionom ili autobusom. Takođe, zakazujemo termine, prikupljamo dokumentaciju koja im je potrebna za dobijanje vize“, naglasila je Lekićeva.

Pojedini meštani Gračanice i okolnih sela su već bili na odmoru, ima i onih koji tek planiraju putovanje, ali i onih koji na letovanje ne idu zbog loše finansijkske situacije.

„Već sam bila na odmoru u Turskoj preko agencije, mislim da je isplatljivije i bolje kada se putuje tako“, rekla je Brankica Stojanović.

„Ne, ne idem na odmor zbog loše finansijske situacije, bila sam samo jednom u Crnu Goru“, rekla je Sneža Ivanović.

„Ranijih godina sam sa porodicom odlazio na letovanja u Crnu Goru, Tursku, ali ove godine ne idemo zbog nedostatka novca“, rekao je Nebojša Velić.

„Naravno da idemo na odmor, na more. Sami organizujemo svoje putovanje, ne idemo preko agencija“, rekao je Aleksandar Gudžić.

Za sve one koji sebi ne mogu priuštiti odlazak na odmor, tople letnje dane mogu provesti na obližnjem jezeru Gračanica, a sedemdesetak kilometara dalje nalazi se i predivno jezero Gazivode.Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020