Vesti
Društvo

Sezona gripa, najugroženiji najmlađi

Veliki broj meštana Gračanice se u poslednje vreme žali na visoku telesnu temperaturu, kašalj i malaksalost. Često provetravanje prostorija, unošenje što više tečnosti u organizam, kao i konzumiranje voća i povrća, neke su od preventivnih mera koje savetuje lekar opšte prakse u Domu zdravlja u Gračanici Marijan Madić.
Sezona gripa, najugroženiji najmlađi
Dom zdravlja u Gračanici (Foto Kim)

Toplo vreme i natprosečne temperature povoljno utiču na širenje virusa. Institutu Batut je od oktobra meseca prijavljena 61 hljada osoba sa oboljenjima sličnim gripu.

“Simptomi gripa su prvenstveno povišena telesna temperatura, malaksalost, kijavica, upala grla, bol u mišićima i kostima. Lečenje je simptomatsko, odnosno treba unositi što više tečnosti, voća i povrća, analgetici po potrebi. Ukoliko dođe do komplikacija, uvodi se antibiotska terapija“, objašnjava lekar opšte prakse u Domu zdravlja u Gračanici Marijan Madić.

U najrizičniju grupu spadaju kardiovaskularni bolesnici i astmatičari jer kod njih može doći do većih komplikacija koje se manifestuju kroz upalu pluća, kaže doktor Madić i dodaje da su deca među najčešćim pacijentima koji se javljaju lekarima sa simptomima gripa.

“Potrebno je izbegavati zatvorene prostorije u kojima boravi dosta ljudi. Takođe, često provetravati prostorije i unositi više voća i povrća i jačati imunitet“, poručuje doktor Madić.

“Svako jutro pijem čajeve. Ujutru i uveče obavezno progutam po jedan čen belog luka“, kaže Predrag Savić iz Batusa odgovarajući na pitanje kako se štiti od gripa i prehlade.

“Ovaj virus me je napao 24. decembra, ali uz pomoć lekova i čajeva prebrodio sam to“, kaže Ljubomir Maksimović.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju protiv gripa, naročito osobama koje spadaju u rizičnu grupu, odnosno kardiovaskularnim bolesnicima i asmatičarima.

Sredinom oktobra u zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu stigle su vakcine protiv virusa gripa. U pitanju je "Vaksi grip" vakcina koja je besplatna.Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021