Severna Mitrovica: Samo 12 odsto mladih za otvaranje mosta

Istraživanje koje je sproveo Centar za alternativno rešavanje sporova pokazuje da svega 12% mladih Srba sa severa misli da bi glavni ibarski most u Kosovskoj Mitrovici trebalo da bude otvoren za saobraćaj i pešake.

Podeli ovaj članak sa:
  • Most na Ibru (Foto Kontakt)

Ovaj podatak saopšten je na okruglom stolu, na kojem je pezentovan nacrt analize javnog mnjenja, koji su organizovali Radio Kontakt plus i Centar za alternativno rešavanje sporova – Centar za posredovanje u Mitrovici u okviru projekta "Preko mosta: simbolika, sloboda kretanja i sigurnost". Ovaj projekat podržan je od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Predstavnik Centra za alternativno rešavanje sporova Lazar Rakić izjavio je da samo 12% mladih Srba sa severa od 16 do 25 godina misli da bi glavni most na Ibru u Mitrovici trebalo da bude otvoren i za pešake i saobraćaj.

Sa druge strane čak 65 odsto Albanaca iste dobi misli da glavni ibarski most treba da bude otvoren, kazao je Rakić pojasnivši da je ispitivanje obavljeno u periodu maj –jul na uzorku od 800 ispitanika iz južnog i severnog dela Mitrovice.

Komentarišući ove rezultate Stefan Veljković je ocenio da je ugroženost Srba osnovni razlog zbog čega ne žele otvaranje glavnog ibarskog mosta, dodajući da su ljudi uplašeni jer su do sada imali na stotine ako ne i na hiljade slučajeva da su im životi i imovina bili direktno ugroženi.

Milivoje Raičević naveo je da se bespotrebno potencira na rekonstrukciji i otvaranju glavnog ibarskog mosta.

“Niko ne govori o sigurnosti na mostu, niko ne govori o tome šta otvaranje mosta donosi. Koren problema postoji, podeljenost u Mitrovici je očigledna,”- naveo je Raičević.

Na okruglom stolu rečeno je između ostalog i da su ovakvi rezultati proizvod medijske slike koja je stvarana skoro dve decenije ali i straha za egzistenciju i poljuljanog poverenja između dve zajednice.

Zaključci sa ovog događaja, koji je organizovan u Centru građanske energije u Mitrovici, biće uključeni u završni dokument - analiza javnog mnjenja.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane