Vesti
Društvo

Sever: Leci „Nema predaje – lična karta ostaje“

Dva dana uoči najavljenog početka sprovođenja odluke kosovske vlade za uklanjanje srpskih tablica gradova na KM i srpskih ličnih karata, Kosovska Mitrovica ponovo je osvanula obljepljena lecima. Ovog puta: „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“.
Sever: Leci „Nema predaje – lična karta ostaje“
Kosovska Mitrovica (Foto KoSSev)

Leci su vidljivi u celom severnom delu grada.

Na poznatoj poleđini – iscrtanom mapom Kosova i obojenom u bojama srpske zastave, sa porukom „nema predaje“, crvenim krstićem prekrižen je tzv. deklaracioni listić, koji kosovska vlada namerava da od sutra izdaje onim građanima koji poseduju samo ličnu kartu Republike Srbije.

Zelenom bojom štiklirana je srpska lična karta sa godinom rođenja podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu – 15. februara 1804, što se sada proslavlja i kao Dan državnosti Srbije, dok su za registarski broj odabrane kombinacije tzv. „anđelskog broja“.

Pre nekoliko dana, na automobilima u glavnoj ulici su takođe osvanuli leci „Nema predaje – KM ostaje!“

Ista poruka ispisana je pomoću šablona u glavnoj ulici i početkom meseca, a samo nekoliko dana pre toga sa brda Kamilja iznad Leposavića „nema predaje“ poručio je i Milan Radoičić.

Na Instagramu je otvorena istoimena stranica, na kojoj se takođe objavljuju iste poruke i fotografije.

Odlukom kosovske vlade od 29. juna, registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” od prekosutra se omogućva da (pre)registruju svoja vozila „bez carinjenja“ na RKS, sve do 30. septembra.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Takođe, od sutra započinje i izdavanje deklaracionog lista za sve one koji poseduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo.

Deklaracioni list će se izdavati na svakom kopnenom i vazdušnom prelazu i važiće 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kosovska vlada, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, od donošenja ovih odluka sprovodi tzv. pozitivnu kampanju u kojoj ohrabruje srpske građane da prihvate odluke. Tako se Aljbin Kurti još jednom video porukom na srpskom, jutros obratio građanima, uoči samog početka sprovođenja odluka iz Prištine na Severu.

Za razliku od prvog obraćanja početkom jula, kada je govorio o registraciji vozila, sada je govorio o ličnim kartama.

„Dragi sugrađani, kada govorimo o pravu i pravdi, a time i o suverenosti države, moramo govoriti i o reciprocitetu u smislu korišćenja ličnih karti na teritoriji države“, kazao je, dodajući da ono što Priština započinje sutra je isto što je Srbija započela da sprovodi još pre 11 godina.

„Ne želim da na bilo koji način ovakav naš postupak protumačite drugačije osim kao kršenje vaših prava kao državljana Republike Kosovo“, tvrdi Kurti, zatraživši istovremeno „poverenje i volju da zajedno prođemo i završimo ovaj proces registracije“.

Međutim, na anketama koje su u od sinoć u toku na Instagram, Fejsbuk i Tviter stranici portala KoSSev, na pitanja da li će uklanjati svoje KM tablice i uzeti kosovske, od četiri ponuđena odgovora – „Hoću“, „Neću“, „Ukoliko budem morao/la“, „Očekujem instrukciju iz Beograda“, preko 65 posto naših ispitanika od skoro 1.000 onih koji su do sada odgovorili, kaže da to neće da učini.

Osim političkih osuda, iz Beograda još uvek izostaju konkretne i javne instrukcije prema srpskim državljanima, a koje oni očekuju.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022