Vesti
Društvo

Sever Kosova izolovano ostrvo

Ekonomija severnog Kosova je izolovana od ostatka Kosova i od centralne Srbije i predstavlja ostrvo sa oko 3.000 preduzeća i vrlo nepovoljnom privrednom strukturom, rečeno je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja o stanju privrede na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.
Sever Kosova izolovano ostrvo
Trepča (Foto JuTjub printskrin)

Na severu Kosova dominiraju trgovina, poljoprivreda i prerađivačka industrija, uz ogroman broj mikro preduzeća, bez srednjih i uz samo jedno veliko preduzeće, što je nepovoljna situacija, izjavio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Blagoje Paunović, govoreći o istraživanju "Frikonomija severa Kosova".

Na severu KiM trenutno je registrovano oko 7000 nezaposlenih lica, a poseban problem koji pogađa kompletno kosovsko društvo jeste rad na crno.

Studija „Frikonomija severa Kosova“, sadrži analizu stanja privrede u četiri opštine na severu Kosova i deo je projekta „Analiza stanja privrede na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – gde su šanse za zapošljavanje?“ koji su realizovali Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i Radio-televizija Mir iz Leposavića. Projekat je finansijski podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS). Zaključci iz ove studije već su predstavljeni u Kosovskoj Mitrovici krajem prošlog meseca, kao i u filmu u produkciji TV Mir koji možete pogledati ovde.Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021