Vesti
Društvo

Sentić: Opština Gračanica krši zakon i osnovna ljudska prava svojim najugroženijim građanima

Kosovski diplomata Srđan Sentić pozvao je nadležne službe Opštine Gračanica da po hitnom postupku preispitaju, kako je naveo, kontradiktornu odluku o uskraćenju prava na dodelu građevinskih dozvola Valentini Parlić iz Dobrotina, Snežani Grbić iz Donje Gušterice i Dejanu Aksiću iz Lipljana.
Sentić: Opština Gračanica krši zakon i osnovna ljudska prava svojim najugroženijim građanima
Srđan Sentić (Foto Medija centar Čaglavica)

“U pitanju su socijalni slučajevi koji imaju potrebu za neophodnim stambenim zbrinjavanjem za čije rešavanje problema je Ministarstvo za zajednice i povratak odobrilo budžet kako bi se ove tri porodice stabilizovale, te dobile značajan podsticaj za ostankom u svojoj opštini“, naveo Srđan Sentić na svom Fejsbuk profilu.

On ističe i da Opština Gračanica ovim činom direktno krši prava svojih najugroženijih građana. Dodaje i da će “kršenja zakona i propisa najverovatnije morati da objasni nadležnim organima”.

“Ne samo da je veoma nerazumno i krajnje zabrinjavajuće ponašanje nadležnih organa Opštine Gračanica zbog odbijanja da izda neophodne dozvole u konkretnim slučajevima, već je i pokazatelj potpunog odsustva empatije lokalne vlasti koja ovim činom najdirektnije krši osnovna ljudska prava svojim najugroženijim građanima. Ovim postupkom lokalnih vlasti je očigledno došlo do kršenja zakona i propisa koji uređuju ovu oblast. Posebno je zabrinjavajuće što je opština postupala afirmativnije u prethodnim slučajevima i time dokazuje da trenutno diskriminiše, gore navedene, tri porodice što će morati da objasni nadležnim organima”, zaključio je Sentić i na latinskom poručio: „Homo homini lupus est“ (Čovek je čoveku vuk).

Podsetimo, juče je povodom vesti da Opština Gračanica odbija da izda dozvole porodicama Grbić, Aksić i Parlić za gradnju kuća koje je odobrilo Ministarstvo za zajednice i povratak reagovao i lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023