Vesti
Društvo

Sednica SO Gračanica: Spor oko fondova za TOG

Odbornici SO Gračanica nisu prihvatili predlog da Turistička organizacija Gračanice (TOG) dobije 50 hiljada evra subvencija, deset hiljada više nego prethodnih godina jer, kako su naveli, tokom perioda pandemije nije imala nikakve aktivnosti. S druge strane, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović naveo je za RTV Kim da veći iznos subvencija predstavlja “volju Opštine Gračanica da pruži podršku TOG koja se, u uslovima pandemije, suočava sa izazovom da sačuva svoje kapacitete”.
Sednica SO Gračanica: Spor oko fondova za TOG
Detalj sa sednice (Foto Kim)

Na javni poziv za finansijsku podršku u oblasti razvoja i promovisanja turizma koji je raspisala Opština Gračanica prijavila se samo TOG, saopštila je na jučerašnjoj sednici SO Gračanica predsedavajuća komisije za procenu projekata Jelena Trajković. Ona je, predstavljajući predlog odluke, navela da je u tu svrhu izdvojeno 50.000 evra, što je za celih 10.000 evra više nego prethodne tri godine.

Odbornike je zanimalo zbog čega će TOG dobiti ova sredstva, ako tokom pandemije nije imala nikakvih aktivnosti.

“Institucije donose odluke o totalnom ili delimičnom zatvaranju, pa mislim da nema svrhe i nije realno da se priča o ovolikoj cifri”, kazao je odbornik Milan Dimitrijević.

Trajkovićeva je odgovorila da je tokom prethodne godine “bilo turista”, ali da bi detalje projekta trebala da obrazloži direktorica TOG-a Sandra Đokić koja, međutim, nije prisustvovala sednici.

Odbornica Srpske liste Snežana Jovanović je navela da broj turista u Gračanici ne zavisi od TOG-a, već od manastira Gračanica. Ona je dodala da su o dodeli sredstava već razgovarali sa direktorkom TOG-a Sandrom Đokić, ali da su ostali uskraćeni za objašnjenja.

“Dobili smo saznanja, ali indirektno, da treba nekoliko radnika da se zaposli u TOG-u i da je zato potrebno da se u odnosu na prošlogodišnji, budžet poveća za 10.000 evra. Tražimo napismeno celokupnu specifikaciju troškova za svih 50.000 evra, gde će se utrošiti te pare. Mi ne želimo da budemo u situaciji da se zaposle tri radnika više, da sede kući. Pandemija je, ne može da se radi, nema nikakvih aktivnosti, sve je zabranjeno”, kazala je Jovanovićeva.

Ona je imala primedbe i na obrazloženja predsednice komisije Jelene Trajković.

“Ako si imala celokupan plan, budžet TOG-a, reci nam to sada, nemoj da nam pričaš da je u pitanju povećanje aktivnosti. To su bajke. Ili si ti samo jedno fiktivno lice ispred te komisije, a da neko drugi, ne znam ko, određuje? Otvori nam oči”, rekla je Jovanovićeva i potom dodala da su “odbornici možda jednom naseli na neke stvari kada su subvencije u vezi kovida u pitanju”.

Trajkovićeva je u odgovoru navela da komisiju za procenu čini pet članova, tri iz Opštine Gračanica i dva iz nevladinog sektora.

“Što se tiče komisije, aplikacija ispunjava sve uslove javnog poziva, imajući u vidu da je sigurno opravdala prethodne godine ceo projekat. Ukoliko želite uvid u projekat TOG-a, to možete da dobijete”, kazala je ona.

Odbornik Vidak Ristović je želeo da zna zbog čega je potrebna podrška odbornika ukoliko je TOG opravdala finansije.

“Šta smo mi, instrument za glasanje, dizanje ruku? Vi ste rekli da je za prošlu godinu opravdala u odeljenju za finansije. Ja to ne znam. Vi kažete - verovatno. Vi ste, kao komisija, bili dužni da to proverite”, rekao je on i dodao da ne sumnja u TOG, već u trenutak u kojem se o tome odlučuje.

“Zašto dajemo 10 hiljada evra više, sada čujem za neka radna mesta. Verujem da je to projektom obuhvaćeno. Ja ne mogu da glasam za nešto što ne znam”, zaključio je Ristović.

Odbornik Milan Dimitrijević je dodao da im je prethodni direktor TOG Boban Petrović dostavljao izveštaj od radu, ali da ga nisu dobili za prošlu godinu jer je Petrović smenjen.

“Mi smo pitali direktoricu na tom sastanku da nam obrazloži (izveštaj o radu). Ona je rekla da na to nema pravo jer krši neki tamo svoj akt i da vi, kao komisija, treba da nam to obrazložite i da nam predate tu dokumentaciju. Mi smo od komisije očekivali da nam dostavi dokumenta”, rekao je Dimitrijević.

Predsedavajući SO Gračanica Ljubiša Karadžić okončao je raspravu navodima da će komsija za naredno zasedanje SO u drugoj polovini aprila spremiti planirani budžet TOG za ovu, kao i obrazloženje o utoršenim sredstvima za prošlu godinu, ali i aktuelni predlog o dodeli subvencija.

Đokić: Planirane dodatne aktivnosti, potrebno angažovanje novih radnika

Direktorka TOG Sandra Đokić je kazala za RTV Kim da je ova organizacija svoj rad prilagodila trenutnoj epidemiološkoj situaciji i, u skladu s tim, za ovu godinu planirala dodatne aktivnosti.

“Ono za šta smo mi dodatno aplicirali su aktivnosti koje mogu da se sprovedu tokom pandemije. Najveći akcenat je stavljen na razvoj ruralnog turizma i obučavanje domaćinstava kako bi, kada pandemije prođe, turistima ponudili dodatne proizvode”, kazala je ona.

Na pitanje da prokomentariše navode odbornice Srpske liste Snežane Jovanović da na prethodna tri sastanka nije htela da obrazloži kako je utrošen prošlogodišnji budžet, te da je Jovanovićeva došla do saznanja da bi u ovoj organizaciji trebalo da se zaposle dodatni radnici, Đokićeva odgovara:

“Naravno da postoji potreba za novim angažovanjem radnika. Turistička organizacija je, kada potpisuje memorandum sa opštinom, u obavezi da svake godine podnese narativni i finansijski izveštaj. Mi smo to i ove godine uradili, a zašto odbornici nisu imali taj materijal kod sebe, ne znam”, rekla je Đokićeva.

Popović: Veći iznos subvencija podrška TOG-u

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović naveo je u pisanom odgovoru za RTV Kim da je, nakon konsultacija i razgovora sa rukovodiocima nadležnih opštinskih odeljenja, budžet za turizam povećan kao podrška opštine “jednoj od osnovih grana ekonomskog razvoja”.

“Očekujemo da će se do Vidovdana stvari vratiti u normalu. Mi moramo biti spremni da nadoknadimo izgubljeno i to ne samo u turizmu, nego u svim drugim oblastima. Veći iznos subvencija predstavlja i volju Opštine Gračanica da pruži podršku TOG-u, koji se u uslovima pandemije suočava sa izazovom da sačuva svoje kapacitete”, naveo je Popović i dodao da predlog plana razvoja turzima radi TOG.

Opštinu Gračanica je tokom prošle godine posetilo 85 odsto manje turista nego 2019. godine, kada je manastir Gračanicu i arheološko nalazište Ulpijana, prema navodima ljudi iz TOG „posetilo preko 100.000 ljudi“, iako se čini da je ovom broju posetilaca neko, slučajno ili namerno, dodao jednu nulu.Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021