Vesti
Društvo

Sednica SO Gračanica: Predstavljeni izveštaji za prošlu i planovi za ovu godinu

Na drugoj redovnoj sednici SO Gračanica direktori Odeljenja za budžet i finansije i ekonomski razvoj i integracije, kao i direktorica Odeljenja obrazovanja i kulture izložili su izveštaje za 2022. godinu. Na sednici se govorilo i o izveštaju o radu Kancelarije za zajednice i povratak za prošlu godinu. 

Sednica SO Gračanica: Predstavljeni izveštaji za prošlu i planovi za ovu godinu
Detalj sa sednica SO Gračanica (Foto Kim)

Na dnevnom redu druge redovne sednice Skupštine opštine Gračanica je bilo sedam tačaka i sve su usvojene.

Direktor Odeljenja za budžet i finansije Slaviša Ničić naveo je da je budžet Opštine Gračanica za 2022. godinu iznosio 8.957.000 evra, od kojih je potrošeno 7.841.000.

„I to od strane Vladinih grantova 5.105.000, iz sopstvenih prihoda 2.315.000, iz zaduživanja 234.074 evra, iz klauzulne investicije 185.000 evra. Po našoj računici oko 880.000 evra trebalo bi da prenesemo u ovu godinu, s tim što je sada stupio novi zakon gde preneta sredstva iz 2021. u 2022. godinu neće moći za sada da se prenesu samo ona koji su bila budžetom planirana za 2022. godinu“, dodao je Ničić.

Nakon što je direktorica Odeljenja obrazovanja i kulture Brankica Nićić izložila izveštaj o radu za 2022. godinu, ona je odgovarajući na pitanje odbornice Snežane Jovanović kazala da je budžet za kapitalne investicije njenog resora oko 312.000 evra, što je kako je navela, više u odnosu na 2021. godinu kada je bio nešto veći od 27.000 evra.

„Robe i usluge, komunalije to je ostalo isto, samo je došlo do povećanja kapitalnih investicija“, kazala je ona.

Jovanovićeva je zatražila da Odeljnje obrazovanja i kulture pomogne u kupovini narodne nošnje za kulturno-umetnička društva regstrovana po kosovskom sistemu.

„Ta društva od `Venca` traže pozajmljivanje nošnje a to nije praksa da to činimo, pa ja vama javno upućujem molbu da društvo `Slavuj` iz Badovca, `Medenica` i druga društva imate u vidu za ovu godinu ako je moguće“, rekla je ona.

Nićićeva je kazala da je upoznata s tim „problemom“, ali da pomenuta društva pravo na nabavku nošnji mogu ostvariti jedino kroz subvencije.

„Subvencije se raspisuju marta ili aprila u toku godine i mislim da je to jedini način da se priskoči u pomoć kulturno-umetničkim društvima, apliciranjem za subvencije i adekvatnom dokumentacijom kojom raspolažu“, kazala je direktorica Nićić, dodajući da je njihov budžet namenjen isključivo obrazovanju.

„S obzirom da Odeljenje nosi naziv za obrazovanje i kulturu mi se tu negde potkrepljujemo ali osim subvencija za kulturu, nema nikakvog drugog budžeta“.

U svom izlaganju izveštaja Nićićeva je napomenula i da na području opštine Gračanica fukcioniše devet Domova kulture, odbornik Dejan Jevtić je zatim konstatovao da Dom kulture u Gračanici radi besprekorno te da treba da se pomogne, ali šta je sa ostalima?

„Verovatno i u Gušterici radi Dom kulture nešto, ostalih sedam ne znam da li postoje“, rekao Jevtić.

Nićićeva je zatim kazala da preostalih sedam „figuriraju“, a Jevtić upitao mogu li ih na neki način „pokrenuti“. Direktorica obrazovanja i kulture odgovorila da je postojao plan, ali da je isti zamenjen iz njoj „nepoznatih razloga“.

„Rekonstrukcija, sanacija, partner uređenje Domova kulture, Omladinskih centar u Sušici, Badovcu i Batusu je zamenjeno“, kazala je Nićićeva iako je skupština ovaj plan prethodno usvojila.

Na konstataciju predsedavajućeg Milana Dimitrijevića da je to opšta potreba, te da bi direktorica trebala da zna ko je taj plan zamenio, Nićićeva je kazala da ona po tom pitanju nije obaveštena.

„Znači da postoji problem u komunikaciji“, kazao je Dimitrijević.

Kada su u pitanju kapitalne investicije za ovu godinu, Nićićeva je kazala da je u planu njih trinaest.

„Uređenje dvorišta u vrtiću Dobrotinu, uređenje dvorišta Predškolske ustanove u Ugljaru i obdaništu u Gračanici, izgradnja aneksa za PU u Lapljem Selu. Zatim, uređenje dvorišta oko obrazovnog centra u Lapljem Selu, izgradnja pomoćnog objekta za smeštaj ogreva u Lepini, izgradnja aneksa objekta u Preocu, kotlarnice u školi u Donjoj Gušterici, višenamenska školska sala u Livađu, izgradnja parka za decu u OŠ u Gračanici, izgradnja pristupačnog stepeništa sa rampom u OŠ u Kišnici, obnova balon sale u OŠ `Knez Lazar` i obnova i dogradnja sportskih poligona u OŠ u Ugljaru i Batusu“, rekla je direktorica Nićić.

Nebojša Milovanović, direktor Odeljenja za ekonomski razvoj i integracije kazao je da je u toku prošle godine registrovano 109 novih biznisa, kao i da su žene imale prednost u privatnom poslu. Dodao je da će se ovo Odeljenje u narednom periodu fokusirati na izgradnji Edukativnog rekreativnog centra koji će biti izgrađen u Kišnici.

„Projekat finansira Ministarstvo regionalnog razvoja, memorandum je potpisan pre par dana, projekat je u razradi tako da se nadamo da za nekih mesec dana krene ovog objekta. Cilj projekta jeste da se pokrene kulturno-rekreativni turizam na teritoriji opštine“, naveo je on.

Odbornica Jovanović je nakon izlaganja direktora za ekonomski razvoj konstatovala da u Domu kulture „nekad ume da bude previše nekulturno“.

„U Gračanici, zahvaljujući direktoru“, rekla je Jovanovićeva i dodala da „ništa nije pričala 10 godina“.
„Ali ja kad progovorim u vezi Doma kulture“, kazala je.

„Bolje nemojte da progovorite“, rekao je potom Dimitrijević.

„To će biti previše glasno“, dodala je Jovanovićeva.

Na sednici se govorilo i o izveštaju o radu Kancelarije za zajednice i povratak Opštine Gračanica za 2022. godinu. Elvira Kesasi, šefica ove Kancelarije je navela da su u toku prethodne godine završena dva projekta.

„Jedan je projetak zatvaranje kontejnerskog naselja koji se nalazio u naselju Padalište u Gračanici. Jako bitan projekat jer je Opština ovim zatvorila poslednji kolektivni centar koji je imala na svojoj teritoriji. Drugi projekat jeste završetak izgradnje i rekonstrukcije kuća u saradnji sa Ministarstvom za zajednice i povratak i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM)“.

Pre sednice SO održana je sednica Odbora za politiku i finansije.

Današnjoj drugoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica su prisustvovali i predstavnici KFOR-a.Ostale vesti

’’Stop trovanju Mitrovice’’ – poruka sa protesta Udrženja ’’Šapa’’
Zbog svakodnevnih trovanja napuštenih pasa i drugih životinja, a samim tim i životne sredine, danas je u Kosovskoj Mitrovici održan protest.
  • 01.04.2023
Pogođeni poplavama u Mitrovici i dalje očekuju pomoć
U severnom delu Mitrovice održana je nova sednica skupštine opštine, peta po redu nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili kosovske institucije. Današnju sednicu, takođe su obeležile januarske poplave koje su pogodile Kosovo, uključujući i severni deo Mitrovice, jer su prisustvovali i građani koji su bili pogođeni ovom nepogodom, a zbog toga što im pomoć od 300 hiljada evra koju je ova skupština usvojila na prethodnoj sednici još uvek nije pristigla.
  • 31.03.2023
Mitrovica: Sutra protest zbog trovanja pasa
Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ iz Kosovske Mitrovice organizovaće sutra u podne na šetalištu u ulici Kralja Petra protest zbog masovnog trovanja uličnih pasa.
  • 31.03.2023
Dvodnevno predavanje docenta Nedeljkovića u Kim radiju o monetizaciji sadržaja na internetu
Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Marko Nedeljković je u sredu i četvrtak (29. i 30. marta) održao dvodnevni trening u redakciji Kim radija u Čaglavici na temu monetizacije i prilagođavanja novinarskih sadržaja na internetu zahtevima digitalnog doba i društvenih mreža.
  • 30.03.2023
Izabran novi predsednik SANU
Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je akademik, fizičar Zoran Knežević, odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata Svetislava Božića.
  • 30.03.2023
Tribina o saradnji Grka i Srba: Vezuje nas vera i tradicija

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizovali su tribinu na temu "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije".

  • 29.03.2023