Vesti
Društvo

Sedmočlana porodica Đokić vratila se u Novo Brdo

Sedmočlana porodica Nenada Đokića, nakon više od 20 godina provedenih u Ćićevcu, donela je životnu odluku da se vrati u rodno selo. Đokići su iz novobrdskog sela Bušince otišli u Ćićevac, neposredno posle oružanih sukoba 1999.godine, gde su boravili kao raseljena lica.
Sedmočlana porodica Đokić vratila se u Novo Brdo
Porodica Đokić (Foto RTV Puls)

Glava porodice, četrdesetčetvorogodišnji Nenad, nada se boljem životu za sebe i petoro dece, od kojih je najstarija Nevena koja ne napunila 23 godine, a najmlađi petogodišnji Ilija.

"Želimo da pokrenemo svoj biznis u poljoprivredi od čega ćemo pristojno živeti, a imamo sve potrebne uslove za to: tradiciju, zemlju i znanje“, kaže Nenad koji je do juče živeo samo od socijalne pomoći.

Đokići očekuju da ih Ministarstvo za zajednice i povratak, kao i opština Novo Brdo, podrže i pomognu kako bi izgradili kuću u kojoj bi bilo mesta za svih sedam članova porodice, a sredstva za to su obezbeđena u okviru Programa za povratak i reintegraciju RRK 5 koji finansira Evropska unija.

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović, danas je posetio porodicu Nenada Đokića u mahali Čukarica, da bi se upoznao sa uslovima života i potrebama povratanika.

"Njihov povratak mnogo znači za Srbe u Bušincu, a i povećao se broj učenika u isturenom odeljenju Osnovne škole "Desanka Maksimović“, koju danas, od prvog do četrvtog razreda, pohađa samo sedmoro učenika“, rekao je Ivanović.

Inače, na Nenadovu odluku da se vrati u svoje rodno selo uticao je brat Zlatko. On se sa porodicom u Bušince vratio pre pet godina, pokrenuo biznis, a danas već ima 11 krava. To mu omogućava stabilne prihode i solidne uslove života.

 Ostale vesti

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020