Vesti
Društvo

Sedmi put tradicionalna manifestacija u kucanju vaskršnjim jajima

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u opštini Gračanica i ove godine održaće se tradicionalna manifestacija „Najjače Vaskršnje jaje“, saopštio je Organizacioni odbor manifestacije.
Sedmi put tradicionalna manifestacija u kucanju vaskršnjim jajima
Najjače Vaskršnje jaje manifestacija, Dom kulture u Gračanici (Foto Opština Gračanica)

Manifestacija u kucanju vaskršnjim jajima održaće se po sedmi put na platou ispred Doma kulture u Gračanici drugog dana Vaskrsa (Vaskršnji ponedeljak), 17. aprila 2023. godine u 11 časova.

Кao i ranijih godina takmičenje će biti organizovano u dve kategorije, takmičari do 15 godina i stariji od 15 godina. Nadmetaće se isključivo u kucanju kokošjim farbanim jajima.

Кako je saopšteno, za finaliste su obezbeđene nagrade u vidu ikona.

U okviru manifestacije, za decu iz Predškolskih ustanova i učenike Osnovnih škola organizovaće se likovni konkurs „Najlepše nacrtano vaskršnje jaje“. Rok za dostavu likovnih radova je 11. april, nakon čega će žiri odabrati najbolje crteže. Na dan manifestacije biće organizovana i izložba sa likovnog konkursa.

„Pozivaju se deca, omladina i građani da se u što većem broju prijave za takmičenje u kucanju vaskršnjim jajima“, saopštio je Organizacioni odbor manifestacije, na čijem je čelu kao i svih ovih godina učitelj u penziji Ljubomir Maksimović.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023