Vesti
Društvo

Sećanje na nestale ili neprihvatljiv postupak?

Umetnička instalacija "Pronađi me" vajara iz Prištine Erola Muratija posvećena nestalima u ratu na Kosovu 1999. je postavljena 4. novembra na glavnom trgu u Prištini i stajaće tu još danas. Iz Resursnog centra za nestala lica ističu da je njeno postavljanje "za njih i porodice nestalih nepromišljen i neprihvatljiv postupak".

Sećanje na nestale ili neprihvatljiv postupak?
Instalacija “Prinađi me“ u Prištini (Foto Kim)

Muratijeva instalacija predstavlja molbu institucijama da se ozbiljnije i temeljnije pozabave problemom otetih i nestalih.

"Ideju sam dobio zbog ljudi koji su nestali u ratu na Kosovu, to je jedini cilj kojim sam se vodio dok sam stvarao. Razmišljao sam poslednjih dana o tome šta ću raditi kada dođe 15. novembar. Instalacija u Prištini ostaje do tada, ali će bol za ovim ljudima ostati zauvek na Kosovu", kazao je on.

Muratijeva instalacija je napravljena od gvožđa i plastičnih lanaca. Ideju o njenom postavljanju u Prištini su podržali Ministarstvo kulture Kosova i Opština Priština. Međutim, iz prištinskog Resursnog centra za nestala lica poručuju da je ovaj čin neprihvatljiv.

Bajram Ćerkinaj iz ove organizacije je kazao za RTV Kim da do poziva iz naše redakcije nije uopšte znao da je pomenuta instalacija postavljena na glavnom trgu u centru Prištine. On je dodao da "niko ne sme sebi dati pravo da zloupotrebljava osetljive teme poput rešavanja pitanja nestalih".

"Ni ja, niti bilo ko od (članova) porodica nestalih ne želimo da komentarišemo instalaciju koja je postavljena u Prištini, a čiji je autor Erol Murati. Mislim da je ovo jako nepromišljen postupak. On to nije uradio u saradnji sa nama, niti smo imali pojma o tome. Ne može se tako zloupotrbljavati ova jako osetljiva tema", kazao je on.

Sa Ćerkinajem je saglasan i predsednik Udruženja nestalih Srba Negovan Mavrić.

"Za nas je neprihvatljivo, mi iz Udruženja ne znamo ništa o tome, ni kako je došlo to te ideje bez konsultacija sa porodicama. Svakako da i moje kolege Albanci ne podržavaju ovaj postupak“, naveo je on i dodao da od sutrašnje runde dijaloga u Briselu očekuje "prevazilaženje nekih barijera".

"Od dijaloga u Briselu očekujemo da se po pitanju nestalih lica reše neke barijere, da se krene sa iskopavanjem lokacija za koje već znamo da postoje. Očekujemo da se ovo vreme iskoristi za to", kazao je Mavrić.

Građani Prištine sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala su pohvalno reagovali na Muratijevu instalaciju. Kako je većina kazala, pored umetničkog, ona nosi jasnu poruku i ukazuje na problem nestalih lica tokom rata na Kosovu 1999. godine.

"Događaj je jako žaloštan za bilo koga, bez odvajanja. Ova instalacija u Prištini predstavlja sećanje na nestale za vreme rata. Skulptura je senzacionalna i ima umetničkog u njoj“, kazao je Musa Preljvokaj iz Prištine.

"Treba da se radi na tome da se tela nestalih pronađu, a ova instalacija predstavlja nekakvu podršku, rekao bih", rekao je Aljo Kuljenović iz Đakovice.

"Najbtinije je da se tela nestalih pronađu. Što se instalacije tiče, ona simbolično predstavlja nestale. Ovo pitanje je prva tačka na kome bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se zasniva", naveo je Gani Gaši.

Podsetimo, na Kosovu se još uvek traga za još 1.632 osobe koje su nestale tokom ratnih sukoba. Porodice kidnapovanih i nestalih već 22 godine apeluju na nadležene da se temeljnije pozabave rasvetljavanjem njihove sudbine.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022