Vesti
Društvo

Sećanje na nestale ili neprihvatljiv postupak?

Umetnička instalacija "Pronađi me" vajara iz Prištine Erola Muratija posvećena nestalima u ratu na Kosovu 1999. je postavljena 4. novembra na glavnom trgu u Prištini i stajaće tu još danas. Iz Resursnog centra za nestala lica ističu da je njeno postavljanje "za njih i porodice nestalih nepromišljen i neprihvatljiv postupak".

Sećanje na nestale ili neprihvatljiv postupak?
Instalacija “Prinađi me“ u Prištini (Foto Kim)

Muratijeva instalacija predstavlja molbu institucijama da se ozbiljnije i temeljnije pozabave problemom otetih i nestalih.

"Ideju sam dobio zbog ljudi koji su nestali u ratu na Kosovu, to je jedini cilj kojim sam se vodio dok sam stvarao. Razmišljao sam poslednjih dana o tome šta ću raditi kada dođe 15. novembar. Instalacija u Prištini ostaje do tada, ali će bol za ovim ljudima ostati zauvek na Kosovu", kazao je on.

Muratijeva instalacija je napravljena od gvožđa i plastičnih lanaca. Ideju o njenom postavljanju u Prištini su podržali Ministarstvo kulture Kosova i Opština Priština. Međutim, iz prištinskog Resursnog centra za nestala lica poručuju da je ovaj čin neprihvatljiv.

Bajram Ćerkinaj iz ove organizacije je kazao za RTV Kim da do poziva iz naše redakcije nije uopšte znao da je pomenuta instalacija postavljena na glavnom trgu u centru Prištine. On je dodao da "niko ne sme sebi dati pravo da zloupotrebljava osetljive teme poput rešavanja pitanja nestalih".

"Ni ja, niti bilo ko od (članova) porodica nestalih ne želimo da komentarišemo instalaciju koja je postavljena u Prištini, a čiji je autor Erol Murati. Mislim da je ovo jako nepromišljen postupak. On to nije uradio u saradnji sa nama, niti smo imali pojma o tome. Ne može se tako zloupotrbljavati ova jako osetljiva tema", kazao je on.

Sa Ćerkinajem je saglasan i predsednik Udruženja nestalih Srba Negovan Mavrić.

"Za nas je neprihvatljivo, mi iz Udruženja ne znamo ništa o tome, ni kako je došlo to te ideje bez konsultacija sa porodicama. Svakako da i moje kolege Albanci ne podržavaju ovaj postupak“, naveo je on i dodao da od sutrašnje runde dijaloga u Briselu očekuje "prevazilaženje nekih barijera".

"Od dijaloga u Briselu očekujemo da se po pitanju nestalih lica reše neke barijere, da se krene sa iskopavanjem lokacija za koje već znamo da postoje. Očekujemo da se ovo vreme iskoristi za to", kazao je Mavrić.

Građani Prištine sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala su pohvalno reagovali na Muratijevu instalaciju. Kako je većina kazala, pored umetničkog, ona nosi jasnu poruku i ukazuje na problem nestalih lica tokom rata na Kosovu 1999. godine.

"Događaj je jako žaloštan za bilo koga, bez odvajanja. Ova instalacija u Prištini predstavlja sećanje na nestale za vreme rata. Skulptura je senzacionalna i ima umetničkog u njoj“, kazao je Musa Preljvokaj iz Prištine.

"Treba da se radi na tome da se tela nestalih pronađu, a ova instalacija predstavlja nekakvu podršku, rekao bih", rekao je Aljo Kuljenović iz Đakovice.

"Najbtinije je da se tela nestalih pronađu. Što se instalacije tiče, ona simbolično predstavlja nestale. Ovo pitanje je prva tačka na kome bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se zasniva", naveo je Gani Gaši.

Podsetimo, na Kosovu se još uvek traga za još 1.632 osobe koje su nestale tokom ratnih sukoba. Porodice kidnapovanih i nestalih već 22 godine apeluju na nadležene da se temeljnije pozabave rasvetljavanjem njihove sudbine.Ostale vesti

Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023