Vesti
Društvo

Sećanje na nestale ili neprihvatljiv postupak?

Umetnička instalacija "Pronađi me" vajara iz Prištine Erola Muratija posvećena nestalima u ratu na Kosovu 1999. je postavljena 4. novembra na glavnom trgu u Prištini i stajaće tu još danas. Iz Resursnog centra za nestala lica ističu da je njeno postavljanje "za njih i porodice nestalih nepromišljen i neprihvatljiv postupak".

Sećanje na nestale ili neprihvatljiv postupak?
Instalacija “Prinađi me“ u Prištini (Foto Kim)

Muratijeva instalacija predstavlja molbu institucijama da se ozbiljnije i temeljnije pozabave problemom otetih i nestalih.

"Ideju sam dobio zbog ljudi koji su nestali u ratu na Kosovu, to je jedini cilj kojim sam se vodio dok sam stvarao. Razmišljao sam poslednjih dana o tome šta ću raditi kada dođe 15. novembar. Instalacija u Prištini ostaje do tada, ali će bol za ovim ljudima ostati zauvek na Kosovu", kazao je on.

Muratijeva instalacija je napravljena od gvožđa i plastičnih lanaca. Ideju o njenom postavljanju u Prištini su podržali Ministarstvo kulture Kosova i Opština Priština. Međutim, iz prištinskog Resursnog centra za nestala lica poručuju da je ovaj čin neprihvatljiv.

Bajram Ćerkinaj iz ove organizacije je kazao za RTV Kim da do poziva iz naše redakcije nije uopšte znao da je pomenuta instalacija postavljena na glavnom trgu u centru Prištine. On je dodao da "niko ne sme sebi dati pravo da zloupotrebljava osetljive teme poput rešavanja pitanja nestalih".

"Ni ja, niti bilo ko od (članova) porodica nestalih ne želimo da komentarišemo instalaciju koja je postavljena u Prištini, a čiji je autor Erol Murati. Mislim da je ovo jako nepromišljen postupak. On to nije uradio u saradnji sa nama, niti smo imali pojma o tome. Ne može se tako zloupotrbljavati ova jako osetljiva tema", kazao je on.

Sa Ćerkinajem je saglasan i predsednik Udruženja nestalih Srba Negovan Mavrić.

"Za nas je neprihvatljivo, mi iz Udruženja ne znamo ništa o tome, ni kako je došlo to te ideje bez konsultacija sa porodicama. Svakako da i moje kolege Albanci ne podržavaju ovaj postupak“, naveo je on i dodao da od sutrašnje runde dijaloga u Briselu očekuje "prevazilaženje nekih barijera".

"Od dijaloga u Briselu očekujemo da se po pitanju nestalih lica reše neke barijere, da se krene sa iskopavanjem lokacija za koje već znamo da postoje. Očekujemo da se ovo vreme iskoristi za to", kazao je Mavrić.

Građani Prištine sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala su pohvalno reagovali na Muratijevu instalaciju. Kako je većina kazala, pored umetničkog, ona nosi jasnu poruku i ukazuje na problem nestalih lica tokom rata na Kosovu 1999. godine.

"Događaj je jako žaloštan za bilo koga, bez odvajanja. Ova instalacija u Prištini predstavlja sećanje na nestale za vreme rata. Skulptura je senzacionalna i ima umetničkog u njoj“, kazao je Musa Preljvokaj iz Prištine.

"Treba da se radi na tome da se tela nestalih pronađu, a ova instalacija predstavlja nekakvu podršku, rekao bih", rekao je Aljo Kuljenović iz Đakovice.

"Najbtinije je da se tela nestalih pronađu. Što se instalacije tiče, ona simbolično predstavlja nestale. Ovo pitanje je prva tačka na kome bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se zasniva", naveo je Gani Gaši.

Podsetimo, na Kosovu se još uvek traga za još 1.632 osobe koje su nestale tokom ratnih sukoba. Porodice kidnapovanih i nestalih već 22 godine apeluju na nadležene da se temeljnije pozabave rasvetljavanjem njihove sudbine.Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021