Vesti
Društvo

SDF: Utvrđeni problemi Srba, sada ih treba rešavati

Pet problema koji trenutno muče srpsku zajednicu na Kosovu su nedovoljan ekonomski razvoj, socijalna i zdravstvena zaštita, pitanje bezbednosti i slobode kretanja i obrazovanje, zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji “Zajednički glas – Srpski dijalog forum” održanoj u Gračanici.
SDF: Utvrđeni problemi Srba, sada ih treba rešavati
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Radne grupe unutar “Srpskog dijalog foruma” biće uključene u rešavanje ovih pet ključnih problema. Biće utvrđena platforma koja će, kako očekuju organizatori skupa, biti smernica u radu Zajednice srpskih opština.

“Znamo šta srpku zajednicu trenutno najviše muči, a ono što je nama još bitnije od definicije ovih problema jeste traženje rešenja. U ovom procesu će učestvovati javne ličnosti, intelektualci, nevladine organizacije, politički predstavnici i međunarodna zajednica”, kazala je Svetlana Kojanović iz Centra za mir i toleranciju.

Izvršni direktor Centra za orijentaciju društva Kosova Miloš Milovanović kaže da je ideja pokretanja jednog ovakvog neformalnog tela, želja da se u pronalaženje rešenja za problem srpske zajednice uključe svi bitni akteri.

“Ja se nadam da ovo nije zadnji skup, ja se nadam da ćemo kroz ideje i kroz aktivnosti imati te predstavnike za stolom da zajedno razgovaramo o tome i da onda konkretni projekti koje predlažemo budu prihvaćeni od svih aktera. Zato mislimo da je učešće svih jako bitno i to je zapravo ono što se zove “Zajedički glas””, rekao je Marijanović.

Dvodnevna konferencija u hotelu Ulpiana u Gračanici bila je veoma posećena. Na njoj su učestvovali politički predstavnici Srba sa Kosova, predstavnici Vlade Srbije, civilni sektor i mediji. Događaj je, prema rečima organizatora, pratilo oko 20 novinarskih ekipa, što domaćih, što stranih.

“To uliva optimizam da na Kosovu postoji zajedništvo i da su se Srbi, odnosno srpska zajednica, ujednili u naporu da stvore život koji je bolji i drugačiji od ovoga sada”, kazala je Svetlana Kojanović.

Konferenciju “Zajednički glas – Srpski dijalog forum” organizovali su Centar za mir i toleranciju, Centar za orijentaciju društva i Budućnost bez straha.Ostale vesti

Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023