Vesti
Društvo

Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

Savindan obeležen svečano u Goraždevcu
Obeležen Savindan u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Monasi manastira Visoki Dečani zajedno sa parohom goraždevačkim Nenadom Našpalićem, nastavnicima, učenicima i roditeljima osveštali su i presekli slavski kolač.

Potom je usledio kulturno-umetnički program u kome su se pored himne Svetom Savi recitovale i pevale pesme o svetorodnoj lozi Nemanjića i tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije.

Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Jovović koja je priredila prigodan ručak. Nemanja Jovović za Radio Goraždevac kaže da mu je čast što je domaćin ove godine i zahvalio se svima.

„Velika je čast, odgovornost i obaveza biti domaćin slave Svetog Save. Želim da se zahvalim svim prisutnima i svima koji su pomogli oko pripremanja svega ovoga“.

Direktor osnovne škole „Janko Jovićević“ zahvalio se svim prisutnima što su uveličali proslavu školske slave.

„Nadam se da su svi uživali u programu koji su pripremili učenici osnovne i srednje škole iz Goraždevca. Pohvalio bih učenike, nastavnike i roditelje koji su doprineli da se osećamo posebno i da nama slavlje bude na visokom nivou. Hvala Vam i srećna slava“, rekao je za Radio Goraždevac Milan Anđelković.

Ljiljana Zdravković biće domaćin slave sledeće godine. Ona kaže da joj je velika čast i zadovoljstvo što je uzela kolač za narednu godinu.

„To je meni bila najveća želja od kad sam počela da radim u školi. Čekala sam kada će doći dan i dočekala sam da budem domaćin školske slave, Svetog Save. Ja sam završila gimnaziju „Sveti Sava“ u Peći, tako da za mene ovo ima veliko značenje“, rekla je Ljiljana Zdravković.

Sveti Sava je praznik škole, prosvete i kulture. Praznovanje današnjeg praznika duhovno ujedinjuje srpski narod, i proslavlja uspomenu na prvog svoga prosvetitelja i ujedinitelja. Širom sveta, gde god ima Srba i srpskih crkava i škola, današnji praznik proslavlja se svečano kao narodni praznik.Ostale vesti

Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023