Vesti
Društvo

Savet za zaštitu ljudskih prava: Slučaj Dragice Gašić ne treba politizovati

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda zatražio je da se povratak Dragice Gašić ne politizuje i naveo da podržava pravo na povratak svih raseljenih lica bez razlike u pogledu etničke pripadnosti, političkih uverenja ili statusa u društvu, kao osnovno ljudsko pravo koje ničim ne može biti uslovljeno, prenosi Gazeta Express.

Savet za zaštitu ljudskih prava: Slučaj Dragice Gašić ne treba politizovati
Dragica Gašić (Foto Kim)

Prema ovom Savetu, proces povratka ne može ničim biti ometen ili uslovljen.

"Dragica Gašić, stanovnica Đakovice, odlučila je da se vrati i živi u gradu u kome je živela do kraja rata, a zatim je živela kao raseljeno lice u Srbiji. Reakcija u Đakovici bila je momentalna, usprotivili su se njenom povratku i pretili joj deložacijom iz stana u kojem živi. Tada su podneli tužbu Osnovnom sudu u Đakovici i postupak još uvek nije završen. Do sada su takoreći sve ambasade na Kosovu reagovale, podržavajući povratak Dragice Gašić", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Savet za zaštitu ljudskih prava podržava pravo na povratak svih raseljenih lica, bez razlike na osnovu etničke pripadnosti, političke pripadnosti ili statusa u društvu, kao osnovno ljudsko pravo koje ne može biti uslovljeno ničim.Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021