Vesti
Društvo

Sava Janjić: Kosovske vlasti kao da žive u paralelnoj realnosti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je izjavio da je odluka "Evropa Nostra" organizacije, koja je manastir Visoki Dečani stavila na ovogodišnju listu od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, "samo dodatno podsetila na činjenicu da je manastir Dečani, sa još tri UNESKO spomenika SPC na Kosovu i Metohiji, već godinama na listi UNESKO svetske baštine u opasnosti".
Sava Janjić: Kosovske vlasti kao da žive u paralelnoj realnosti
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

„Kosovske vlasti se često ponašaju kao da žive u paralelnoj realnosti. S jedne strane govore da postoji međuverska i međuetnička harmonija a diskriminacija Srba i posebno SPC kojoj se negiraju osnovna prava nikada nije bila intenzivnija, samo u poslednjih dva meseca bilo je toliko napada na naše crkve, pljački, stalno se suočavamo sa negiranjem identiteta naše Crkve kojoj ni ime SPC ne mogu da izgovore“, naveo je Janjić u izjavi.

On je dodao da, i pored apela vodećih zapadnih ambasadora, kosovske vlasti ne izvršavaju odluku Ustavnog suda Kosova o upisu 24 hektara zemlje manastira Dečani, kao i da „nijedan korak nije napravljen u pravcu izvršenja odluke mešovite komisije za sprovođenje zaštićenih zona koja podrazumeva gradnju zaobilaznice oko specijalne zone Visoki Dečani u sklopu projekta gradnje puta Dečani Plav koji je prethodni kosovski premijer inaugurisao kao put koji ‘povezuje albanske zemlje’“.

„Sve to ukazuje da su prava naše Crkve ozbiljno ugrožena i da je nezamislivo da kada se dijalog Beograda i Prištine nastavi da ovo pitanje ne bude uključeno u dnevni red jer kosovske institucije same ne poštuju sopstvene zakone. Apsurdno je da međunarodni predstavnici i SPC treba da podsećaju vladu Kosova na njene ustavne obaveze da mora da sprovede odluku svog Ustavnog suda i zakon o specijalnim zaštićenim zonama u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova“, naveo je on.

Janjić očekuje da, s obzirom da nove kosovske vlasti sada ističu značaj vladavine prava, „sa reči pređu na dela i ispune odluke koje se godinama ne ispunjavaju“.

„Pozivanje na Ahtisarijev plan sada sve više biva prevaziđeno novom situacijom na terenu, pre svega zato što sve provizije iz Aneksa 5 za SPC nikada nisu ni unesene u Ustav i zakone Kosova i zbog toga što i to što je uneseno nije adekvatno poštovano. Očigledno da treba da se radi na nadgradnji prava naše Crkve i njene institucionalne zaštite u uslovima agresivne pan-albanske retorike i negiranja srpskog duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta na Kosovu i Meothiji“, zaključio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Podsetimo, predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume da bude uvršćen u program „Sedam najugroženijih spomenika“ Evrope.Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021