Vesti
Društvo

Sava Janjić: Izgradnja puta će naneti štetu Visokim Dečanima

U zoni manastira Visoki Dečani nastavljeni su radovi na magistralnom putu Dečani–Plav uprkos nedvosmislenoj zabrani gradnje puteva kroz zaštićene zone. Iguman Sava Janjić kaže za RTS da kosovske vlasti koriste svaku priliku da im život učine komplikovanijim i težim.
Sava Janjić: Izgradnja puta će naneti štetu Visokim Dečanima
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

Ministarstvo kulture je uputilo protestnu notu zvaničnicima Uneska pod čijom je zaštitom područje, a Eparhija raško-prizrenska traži od međunarodnih institucija i Prištine obustavu radova i poštovanje zakona.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić navodi da je juče objavljeno saopštenje Eparhije i manastira u kojem se traži od međunarodnih predstavnika da utiču na kosovsku vladu i lokalne opštine da se prekinu radovi, koji su nezakoniti.

Podseća da je reč o radu na magistralnom putu u zaštićenoj zoni, koji je po zakonu zabranjen.

"Čak i kada bi se manastir složio s tim, on ne bi mogao da se radi. Zakon je prekršen i radovi moraju da se obustave. Ako se radi put Dečani–Plav, mora da se radi zaobilaznica koja je započeta 2014. godine, ali se posle opet vratilo na radove unutar zaštićene zone", objašnjava iguman Janjić.

Naglašava da je to neprimereno ponašanja prema manastiru Visoki Dečani.

"Uvek smo se trudili da imamo korektan odnos prema našim susedima. Ovo je nekorektno i prema međunarodnim predstavnicima, a pokazuje da lokalne kosovske vlasti krše i sopstvene zakone", kaže Janjić.

Ističe da to u velikoj meri ruši poverenje, ne gradi bolje odnose i oštećuje prirodnu okolinu.

"Gradnja puta kroz zaštićenu zonu naneće veliku štetu manastiru iz 14. i Uneskovom spomeniku kulturne baštine. Pokazuje jedan vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini, koja je od neprocenjive vrednosti", upozorava Janjić.

Vladika Teodosije zbog meda vraćen sa punkta Jarinje

Iguman Sava Janjić kaže da je, pored ovog problema, vladika Teodosije u četvrtak uveče vraćen sa punkta Jarinje, jer je u gepeku imao dve kante meda i lični prtljag.

"Vladika je pred svima ponižavan i prisiljen da se vrati i ostavi med. Posle je ušao, ali opet su mu pretresli kola. To je odnos prema pravoslavnom episkopu, koji ovde nije zabeležen u poslednjih 20 godina", ističe Janjić.

Smatra da ovi događaji pokazuju da se odnos prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne menja.

"I pored postojećih zakona i zvaničnih uveravanja, vidimo da se ti isti zakoni krše i da se ne poštuju sudske odluke. Vidimo da se koristi svaka prilika da se naš život učini komplikovanijim i težim. Međutim, mi smo čvrsto rešeni da ovde ostanemo i živimo sa našim narodom kao što smo vekovima živeli", naglašava Janjić.

Kaže da očekuju od međunarodnih predstavnika, ali i predstavnika vlasti u Beogradu da preduzmu sve mere kako bi obavestili nadležne u svetu o kakvom se ponašanju radi.

Manastir ima problem i sa 25 hektara zemljišta koje lokalne vlasti odbijaju da upišu kao manastirsko imanje.Ostale vesti

Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021
Svetosavski paketići za decu iz Osojana

Deca iz Osojana u opštini Istok dobiće ove godine za školsku slavu Svetog Savu, poklon paketiće Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke.

  • 24.01.2021
Kovid-19 na Kosovu izazvao nezaposlenost, siromaštvo, nasilje u porodici
Kovid-19 na Kosovu je doveo do rasta nezaposlenosti i siromaštva, gubitka prihoda, nesigurnosti na poslu, kašnjenja u obrazovanju, povećanog nasilja u porodici, poteškoća u pristupu uslugama reproduktivnog zdravlja i stagnacije u napretku ka rodnoj ravnopravnosti, pokazuje analiza agencija Ujedinjenih nacija.
  • 23.01.2021
Bujanovačke: Srbi i Albanci zajedno na vakcinaciji u Bujanovcu

Stanovnici Kosova, među kojima ima i Albanaca, vakcinišu se protiv koronavirusa u Domu zdravlja u Bujanovcu, prenosi portal Bujanovačke. Međutim, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi demantovao je ove navode.

  • 22.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih domaćinstava
Opština Gračanica u saradnji sa JKP “Ekologija” počela je sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti. Nakon poplave, porodica Grbić iz Gornje Gušterice pokušava da pronađe način da ponovo stane na noge i osposobi restoran i svečanu salu koji su usled vodene stihije zatvoreni za posetioce.
  • 22.01.2021
Nastavnicima pri kosovskom sistemu od 2023. godine 13. plata
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti kazao je na sastanku sa predstvnicima USONK-a (Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke ) da će nastavno osoblje pri kosovskom obrazovnom sistemu počev od 2023. godine primati 13. platu.
  • 22.01.2021