Vesti
Društvo

Sava Janjić: Izgradnja puta će naneti štetu Visokim Dečanima

U zoni manastira Visoki Dečani nastavljeni su radovi na magistralnom putu Dečani–Plav uprkos nedvosmislenoj zabrani gradnje puteva kroz zaštićene zone. Iguman Sava Janjić kaže za RTS da kosovske vlasti koriste svaku priliku da im život učine komplikovanijim i težim.
Sava Janjić: Izgradnja puta će naneti štetu Visokim Dečanima
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

Ministarstvo kulture je uputilo protestnu notu zvaničnicima Uneska pod čijom je zaštitom područje, a Eparhija raško-prizrenska traži od međunarodnih institucija i Prištine obustavu radova i poštovanje zakona.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić navodi da je juče objavljeno saopštenje Eparhije i manastira u kojem se traži od međunarodnih predstavnika da utiču na kosovsku vladu i lokalne opštine da se prekinu radovi, koji su nezakoniti.

Podseća da je reč o radu na magistralnom putu u zaštićenoj zoni, koji je po zakonu zabranjen.

"Čak i kada bi se manastir složio s tim, on ne bi mogao da se radi. Zakon je prekršen i radovi moraju da se obustave. Ako se radi put Dečani–Plav, mora da se radi zaobilaznica koja je započeta 2014. godine, ali se posle opet vratilo na radove unutar zaštićene zone", objašnjava iguman Janjić.

Naglašava da je to neprimereno ponašanja prema manastiru Visoki Dečani.

"Uvek smo se trudili da imamo korektan odnos prema našim susedima. Ovo je nekorektno i prema međunarodnim predstavnicima, a pokazuje da lokalne kosovske vlasti krše i sopstvene zakone", kaže Janjić.

Ističe da to u velikoj meri ruši poverenje, ne gradi bolje odnose i oštećuje prirodnu okolinu.

"Gradnja puta kroz zaštićenu zonu naneće veliku štetu manastiru iz 14. i Uneskovom spomeniku kulturne baštine. Pokazuje jedan vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini, koja je od neprocenjive vrednosti", upozorava Janjić.

Vladika Teodosije zbog meda vraćen sa punkta Jarinje

Iguman Sava Janjić kaže da je, pored ovog problema, vladika Teodosije u četvrtak uveče vraćen sa punkta Jarinje, jer je u gepeku imao dve kante meda i lični prtljag.

"Vladika je pred svima ponižavan i prisiljen da se vrati i ostavi med. Posle je ušao, ali opet su mu pretresli kola. To je odnos prema pravoslavnom episkopu, koji ovde nije zabeležen u poslednjih 20 godina", ističe Janjić.

Smatra da ovi događaji pokazuju da se odnos prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne menja.

"I pored postojećih zakona i zvaničnih uveravanja, vidimo da se ti isti zakoni krše i da se ne poštuju sudske odluke. Vidimo da se koristi svaka prilika da se naš život učini komplikovanijim i težim. Međutim, mi smo čvrsto rešeni da ovde ostanemo i živimo sa našim narodom kao što smo vekovima živeli", naglašava Janjić.

Kaže da očekuju od međunarodnih predstavnika, ali i predstavnika vlasti u Beogradu da preduzmu sve mere kako bi obavestili nadležne u svetu o kakvom se ponašanju radi.

Manastir ima problem i sa 25 hektara zemljišta koje lokalne vlasti odbijaju da upišu kao manastirsko imanje.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020