Vesti
Društvo

Šarčević: Uradićemo više za obrazovanje na Kosovu

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i sve škole na Kosovu treba da dožive reformu obrazovanja kao normalan proces, kazao je danas u Mitrovici ministar prosvete Mladen Šarčević.
Šarčević: Uradićemo više za obrazovanje na Kosovu
Mladen Šarčević (Foto Kontakt plus radio)

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas nakon posete Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici da može mnogo više da se uradi nego što je urađeno i da se pomogne da opstanak Srba bude izvestan.

“Ja sam posebno zadovoljan što sam danas u poseti Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Zaista mi je srce puno jer mislim da možemo mnogo više da uradimo nego što je rađeno i da pomognemo da ovde opstanak Srba bude vrlo izvestan”, rekao je Šarčević.

Ministar prosvete je naglasio da Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i sve škole na Kosovu i Metohiji treba da dožive reformu obrazovanja kao normalan proces, zbog čega je najavljen početak školske godine u Srbiji sa ovog prostora. Ostalo naše prisustvo, kazao je Šarčević, biće vrlo ozbiljne radne posete sa ciljem da zacrtano ostvarujemo na delu.

On je zajedno sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, predstavnicima lokalne samoprave i jednim od dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Ljubomirom Marićem boravio u poseti Prištinskom univerzitetu gde ih je dočekao rektor prof. Srećko Milačić.

Milačić je u izjavi novinarima kazao da današnju posetu ministra i direktora Kancelarije za KiM vidi kao izraz podrške Vlade Republike Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, za kojeg je rekao, da je najbolje shvatio - da bez univerziteta nema opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Univerzitet je nepremostiva brana svima onima koji bi hteli da nas ovde više ne bude, univerzitet je temelj opstanka na ovim prostorima, ovo je mesto koje zrači svetlošću i obasjava taj etički dualizam”, rekao je Milačić.

Nakon posete Prištinskom univerzitetu ministar Šarčević i direktor Marko Đurić su sa saradnicima prošetali Kosovskom Mitrovicom i obišli dekanat Medicinskog fakulteta, gde ih je dočekao dekan ovog fakulteta Rade Grbić.Ostale vesti

Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020