Vesti
Društvo

Šarčević: Rešiće se problem udžbenika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević čestitao je osnovcima i srednjočkolcima na Kosovu početak nove školske godine, ali je i najavio rešavanje problema oko dostave udžbenika.

Šarčević: Rešiće se problem udžbenika
Mladen Šarčević (Foto Kim)

Šarčević je večeras u Gračanici kazao da je upoznat sa zabranom dostave udženika na aministrativnim prelazima, ali je rekao će se narednih dana to pitanje rešiti.

"Zakon o udžbenicima je donet. Informacije koje imam su da udžbenika nema ni u pojedinim delovima Srbije ne samo ovde. U četvrtak imam sastanak sa svim većim izdavačima. Sa tim izdavačima smo napravili nekakav dogovor. Postoji deo udžbenika koji su iz kategorije socijalnih davanja, tako da nije rešeno pitanje ni preko socijalnog statusa. Rešiće se problem i dostave udžbenika ali za sada ne bih da otkrivam detalje," istakao je Šarčević.

Šarčević je u Gračanici poručio da će obrazovanje i srpske škole opstati na Kosovu, ističući da je Vlada Srbije najavila reformu u cilju što kvalitetnijeg obrazovanja.

"Želim da podstaknem manje zajednice, naročitu našu zajednicu na Kosovu i Metohiji, da ova deca imaju podjednaka prava na kvalitetnije obrazovanje kao i druga deca u celoj Srbiji", rekao je Šarčević.

On je dodao da će kao ministar prosvete biti uključen u prosvetni rad na područiju Kosova i Metohije, najavljujući formiranje nezavisnog fonda u cilju poboljšavanja rada dece u školama.

Ministar prosvete Mladen Šarčević sutra će u pratnji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića otvoriti novoizgrađeno istureno odeljenje Osnovne škole "Radoš Tošić"u Vidanju, nadomak Kline koje će pohađati deca tog povratničkog mesta.Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020