Vesti
Društvo

Šarčević: Početak školske godine na Kosovu će malo kasniti

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je sve spremno za početak nove školske godine na teritoriji Srbije, ali i da će početak nastave na Kosovu “malo kasniti, jer vlast na Kosovu nije kooperativna”. 
Šarčević: Početak školske godine na Kosovu će malo kasniti
Mladen Šarčević (Foto Zoran Lončarević)

Po preporuci Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19, odeljenja koja imaju više od 15 učenika dele se u dve grupe.

Šarčević kaže da je u 38 odsto škola u Srbiji odeljenja neće morati da se dele jer su u pitanju male škole - seoske škole, u pograničnim područjima, na Kosovu, škole manjina.

U 27 odsto škola odeljenja će delimično da se dele, a samo u 25 odsto škola moraju sva odeljenja da se dele.

"To je oko 300 škola gde će odeljenja morati da se dele, to su gradske škole. Svaka škola je napravila za sebe formulu, za rad boravka, za zaposlene", rekao je Šarčević za TV Pink.

Šarčević je naveo da će početak nastave "malo kasniti na KiM", jer se radi po obrazovnom sistemu Srbije, a aktuelna vlast na Kosovu nije kooperativna.

Upitan kako će se škola odnositi prema roditeljima koji kažu da njehova deca neće nositi maske i da im niko neće meriti temperaturu ministar je rekao "da to ne može da prođe".

"Osnovna škola je zakonom obavezna. Vi možete reći moje dete neće u školu da ide, bićete opominjani, platićete kazne, a postoji i izuzeće iz porodice. Niko nije iznad države", naveo je on.

Ističe da su date različite opcije, ali da mere moraju da se poštuju.

Za učenike čiji su se roditelji opredelili da prate nastavu od kuće ocenjivanje mora biti u školi. Ti đaci će dolaziti u školu na proveru znanja u zakazanom terminu.

Nova školska godina počinje sutra, 97 odsto roditelja opredelilo se da im deca prate nastavu u školi, a samo tri odsto izjasnilo se da žele da im deca ostanu kod kuće i prate nastavu na daljinu.

Zbog epidemije koronavirusa, predstojeća školska godina biće specifična. Časovi će trajati 30 minuta, a đaci će u školu morati da dolaze sa maskama. Za one koji zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeni su viziri.

Pojašnjava da je za decu koja zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeno 10.000 vizira, kao i da su obezbeđena sredstva za dezinfekciju i higijenu učionica.Ostale vesti

Posle više protesta, meštani Gračanici biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020