Vesti
Društvo

Šarčević: Početak školske godine na Kosovu će malo kasniti

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je sve spremno za početak nove školske godine na teritoriji Srbije, ali i da će početak nastave na Kosovu “malo kasniti, jer vlast na Kosovu nije kooperativna”. 
Šarčević: Početak školske godine na Kosovu će malo kasniti
Mladen Šarčević (Foto Zoran Lončarević)

Po preporuci Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19, odeljenja koja imaju više od 15 učenika dele se u dve grupe.

Šarčević kaže da je u 38 odsto škola u Srbiji odeljenja neće morati da se dele jer su u pitanju male škole - seoske škole, u pograničnim područjima, na Kosovu, škole manjina.

U 27 odsto škola odeljenja će delimično da se dele, a samo u 25 odsto škola moraju sva odeljenja da se dele.

"To je oko 300 škola gde će odeljenja morati da se dele, to su gradske škole. Svaka škola je napravila za sebe formulu, za rad boravka, za zaposlene", rekao je Šarčević za TV Pink.

Šarčević je naveo da će početak nastave "malo kasniti na KiM", jer se radi po obrazovnom sistemu Srbije, a aktuelna vlast na Kosovu nije kooperativna.

Upitan kako će se škola odnositi prema roditeljima koji kažu da njehova deca neće nositi maske i da im niko neće meriti temperaturu ministar je rekao "da to ne može da prođe".

"Osnovna škola je zakonom obavezna. Vi možete reći moje dete neće u školu da ide, bićete opominjani, platićete kazne, a postoji i izuzeće iz porodice. Niko nije iznad države", naveo je on.

Ističe da su date različite opcije, ali da mere moraju da se poštuju.

Za učenike čiji su se roditelji opredelili da prate nastavu od kuće ocenjivanje mora biti u školi. Ti đaci će dolaziti u školu na proveru znanja u zakazanom terminu.

Nova školska godina počinje sutra, 97 odsto roditelja opredelilo se da im deca prate nastavu u školi, a samo tri odsto izjasnilo se da žele da im deca ostanu kod kuće i prate nastavu na daljinu.

Zbog epidemije koronavirusa, predstojeća školska godina biće specifična. Časovi će trajati 30 minuta, a đaci će u školu morati da dolaze sa maskama. Za one koji zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeni su viziri.

Pojašnjava da je za decu koja zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeno 10.000 vizira, kao i da su obezbeđena sredstva za dezinfekciju i higijenu učionica.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020