Vesti
Društvo

Saradnja Prištinskog i Narodnog pozorišta Leskovac

Leskovačko i Narodno pozorište iz Prištine potpisali su juče protokol o saradnji, a dva ansambla će od juna meseca raditi na zajedničkoj predstavi, saopšteno je danas u Leskovcu.
Saradnja Prištinskog i Narodnog pozorišta Leskovac
Scena Narodnog pozorišta Priština u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Namera je zapravo da se napravi mreža srpskih pozorišta, ali ne samo na praznom komadu papira, istakli su direktori ove dve kulturne ustanove.

Prištinsko pozorište ima potpisane slične protokole sa nekoliko narodnih ansambala u Srbiji, a leskovačko je u nekoliko navrata radilo koprodukcijske predstave sa Narodnim pozorištem iz Lazarevca

“Zato u junu započinjemo rad na zajedničkoj predstavi. Reč je o savremenom dramskom tekstu „Kao da sam se probudio i kao da je važno“ mlade spisateljice Isidore Milosavljević. Mi ćemo od strane Narodnog pozorišta Priština dobiti reditelja Nenada Todorovića i scenografa Gorana Stojčetovića“, najavio je v.d. direktora Narodnog pozorišta Leskovac Dragan Marjanović.

Predrag Radonjić, direktor prištinskog pozorišta, istakao je da je koprodukcijska saradnja jako bitna, kao i razmena predstava sa narodnim ansamblima u Srbiji.

“Još od kada smo proterani iz matične zgrade 1999. godine, mi nismo uspeli da ostvarimo saradnju sa tim što se zove Nacionalni teatar Kosova. Trenutno nam je sedište u Gračanici, bili smo u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, sad se polako na neki način, makar geografski, približavamo Prištini. U međuvremenu smo uspeli da obezbedimo neke elemtarne uslove, pogotovu u Gračanici, gde imamo solidnu scenu na kojoj igramo, možemo da ispunimo neke osnovne tehničke preduslove da funkcionišemo kao pozorište”, naveo je Radonjić.

Ovo pozorište je sinoć leskovačkoj publici prikazalo svoju verziju “Razvojnog puta Bore Šnajdera”, koja je proglašena za najbolju srpsku dramu druge polovine Dvadesetog veka.Ostale vesti

Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
  • 05.10.2022