Vesti
Društvo

Saradnja Prištinskog i Narodnog pozorišta Leskovac

Leskovačko i Narodno pozorište iz Prištine potpisali su juče protokol o saradnji, a dva ansambla će od juna meseca raditi na zajedničkoj predstavi, saopšteno je danas u Leskovcu.
Saradnja Prištinskog i Narodnog pozorišta Leskovac
Scena Narodnog pozorišta Priština u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Namera je zapravo da se napravi mreža srpskih pozorišta, ali ne samo na praznom komadu papira, istakli su direktori ove dve kulturne ustanove.

Prištinsko pozorište ima potpisane slične protokole sa nekoliko narodnih ansambala u Srbiji, a leskovačko je u nekoliko navrata radilo koprodukcijske predstave sa Narodnim pozorištem iz Lazarevca

“Zato u junu započinjemo rad na zajedničkoj predstavi. Reč je o savremenom dramskom tekstu „Kao da sam se probudio i kao da je važno“ mlade spisateljice Isidore Milosavljević. Mi ćemo od strane Narodnog pozorišta Priština dobiti reditelja Nenada Todorovića i scenografa Gorana Stojčetovića“, najavio je v.d. direktora Narodnog pozorišta Leskovac Dragan Marjanović.

Predrag Radonjić, direktor prištinskog pozorišta, istakao je da je koprodukcijska saradnja jako bitna, kao i razmena predstava sa narodnim ansamblima u Srbiji.

“Još od kada smo proterani iz matične zgrade 1999. godine, mi nismo uspeli da ostvarimo saradnju sa tim što se zove Nacionalni teatar Kosova. Trenutno nam je sedište u Gračanici, bili smo u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, sad se polako na neki način, makar geografski, približavamo Prištini. U međuvremenu smo uspeli da obezbedimo neke elemtarne uslove, pogotovu u Gračanici, gde imamo solidnu scenu na kojoj igramo, možemo da ispunimo neke osnovne tehničke preduslove da funkcionišemo kao pozorište”, naveo je Radonjić.

Ovo pozorište je sinoć leskovačkoj publici prikazalo svoju verziju “Razvojnog puta Bore Šnajdera”, koja je proglašena za najbolju srpsku dramu druge polovine Dvadesetog veka.Ostale vesti

Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020