Vesti
Društvo

Saradnja Prištinskog i Moskovskog državnog univerziteta

Predstavnici Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici potpisali su u Moskvi sporazum o saradnji sa Moskovskim državnim oblasnim univerzitetom.
Saradnja Prištinskog i Moskovskog državnog univerziteta
Ilustracija (Foto Kontakt plus)

Ovim sporazumom se predviđa razmena studenata i nastavnika, organizovanje letnjih škola, naučno-istraživačka saradnja i organizovanje zajedničkih master studijskih programa, saopšteno je iz Rektorata UP-a.

Rektor prištinskog univerziteta, Rade Grbić, izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljanja kanala saradnje sa prestižnim moskovskim univerzitetom, što će, kako je istakao, doprineti vidljivosti jednog od najstarijih srpskih univerziteta, kao i kvalitetu nastavno-naučnog rada i studijskih programa.

Sporazum je, navode iz Rektorata, potpisan zahvaljujući pomoći i posredovanju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a sličan memorandum prištinski univerzitet već ima sa Univerzitetom u Belgorodu.

Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, koji je član Asocijacije univerziteta Evrope, uskoro će memorandume o saradnji potpisati sa još nekim uglednim evropskim visokoškolskim institucijama, najavljuju iz Rektorata UP-a.Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021