Vesti
Društvo

Saradnja Muzeja žrtava genocida sa ustanovama kulture na Kosovu

Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida potpisao je u Ranilugu protokol o saradnji sa Marijom Kenić, v.d. direktora Doma kulture ,,Radomir Popović" u Kosovskoj Kamenici i Mirjanom Aritonović, v.d. direktora Kulturno-prosvetnog centra ,,Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu, saopšteno je na Fejsbuk stranici Muzeja žrtava genocida. 

Saradnja Muzeja žrtava genocida sa ustanovama kulture na Kosovu
Potpisivanje protokola (Foto Fejsbuk/Muzej žrtava genocida)

Kako se navodi, Muzej žrtava genocida stavio je na raspolaganje Domu kulture "Radomir Popović" u Kosovskoj Kamenici i Kulturno-prosvetnom centru "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu svoje bogate arhivske, bibliotečke i muzejske zbirke, kao i baze podataka koje se odnose na razdoblja masovnih stradanja pripadnika srpskog naroda u prethodnom veku, kao i na žrtve holokausta, zločina počinjenih nad Romima i pripadnicima drugih naroda.

Iz Muzeja je saopšteno da će institucije posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti organizaciji predavanja, tribina, predstavljanjima knjiga, projekcijama dokumentarnih filmskih ostvarenja, programima namenjenim deci i mladima, kao i drugim aktivnostima koje za cilj imaju obogaćivanje i objektivizaciju znanja o tragičnim događajima koji su se na području Kosova odigravali u prethodnim godinama i decenijama.

"Muzej žrtava genocida će i u narednom periodu intenzivno nastaviti da jača i obogaćuje institucionalnu saradnju sa vodećim, relevantnim i referentnim ustanovama u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i umetnosti, posebno u sferi kulture sećanja, u Republici Srbiji, kao i u svetu", navodi se u objavama Muzeja na Fejsbuku.

Podsetimo, Muzej žrtava genocida prethodno je potpisao protokol o saradnji i sa Domom kulture Gračanica.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022