Vesti
Društvo

Saobraćaj u prekidu na Jarinju i Brnjaku, gužva na Merdaru

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare situacija je ovog jutra bez promene, javlja reporter RTS-a. Specijalne jedinice Rosu su na terenu, a i dalje traje miran protest Srba sa severa Kosova, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

Saobraćaj u prekidu na Jarinju i Brnjaku, gužva na Merdaru
Jarinje (Foto D. Ilić)

Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje mirno protestuju, uprkos kiši koja je povremeno padala.

Oni su ispratili sve smene policijskih snaga raspoređenih na severu, konstantno su neposrednom kontaktu, ali nije bilo incidenata i provokacija kao ranije.

Srbi se nadaju kompromisu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ističu da žele mir, ne žele nasilje, ali ni uskraćenu slobodu kretanja.

Istovremeno, iz Prištine poručuju da odluka o tablicama nije provokacija, a da su na severu samo pripadnici policije.

Na Jarinju trenutno nema putničkih vozila koja čekaju prelaz. Prisutno je manje od 10 kamiona, za razliku od juče kada ih je bilo i četrdesetak.

Na Kosovo se, preko prelaza Jarinje i Brnjak i dalje može samo pešice, a na Merdaru je gužva zbog zamene registarskih tablica - privremenim.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa severa Kosova, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je dodao da, pre nego što Beograd odgovori merama, daje rok Prištini da smiri tenzije, te da je odbio predlog predstavnika Kvinte za rešenje krize jer, kako kaže, nije reč o kompromisu već o politici svršenog čina.

 Ostale vesti

OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021