Vesti
Društvo

SANU: Akademik Krestić ne stoji iza non-pejpera o Kosovu

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) odbacio je navode da akademik Vasilije Krestić stoji iza "non-pejpera" o Kosovu koji je objavio potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi.
SANU: Akademik Krestić ne stoji iza non-pejpera o Kosovu
Srpska akademija nauka i umetnosti (Foto Shutterstock)

„Kategorički tvrdimo da je reč o grubom falsifikatu, kojim se SANU po ko zna koji put uvlači u prizemne političke igre“, navodi se u saopštenju.

SANU navodi da je tekst, pripisan akademiku Vasiliju Krestiću, u celosti izmišljen jer se on, kako tvrde, nikada nije bavio ni naučnim ni političkim problemima Kosova, niti je ikada napisao i potpisao rad slične sadržine.

Dodali su da su se članovi SANU uvek javno izjašnjavali o pitanjima kosovske problematike i da zbog toga nema potrebe za „tajnim dokumentima“.

„Da je reč o falsifikatu pokazuje i činjenica da je forma zaglavlja SANU preuzeta sa dokumenta na kome se nalaze brojevi telefona koje Akademija već neko vreme ne koristi“, dodaje se u saopštenju.

SANU navodi i da je pod brojem navedenim u dokumentu koji je objavio Bisljimi već zaveden drugi dokument, dok „non-pejper“ nigde ne postoji.

„Izvršni odbor SANU konstatuje da poturanje ovog lažnog i tendencioznog dokumenta predstavlja novi, maliciozni oblik napada u odnosu na ono što je dosad pripisivano SANU u izjavama pojedinih političara u nekim novinskim tekstovima“, piše u saopštenju Izvršnog odbora te intitucije.

Bisljimi je u četvrtak na društvenim mrežama objavio navodni „non-pejper“ za koji tvdi da je Krestić autor, uz ocenu da taj dokument predstavlja „prave namere“ Zajednice srpskih opština (ZSO), odnosno „dokaz da je ZSO trojanski konj koji Beograd pokušava da podmetne Kosovu ne bi li pripremio put za njegovu podelu“.

„Osnivanje ZSO nije cilj samo po sebi, već predstavlja jedan važan korak ka sveobuhvatnom cilju ‘srpskog sveta’ koji se poklapa sa teritorijom bivše Jugoslavije“, ocenio je Bisljimi.Ostale vesti

Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023
KUD ’’Slavuj’’ iz Novog Badovca slavi deceniju rada
KUD "Slavuj" iz Novog Badovca će u subotu 23. septembra obeležiti deset godina rada i postojanja.
  • 19.09.2023
Opština hoće da otkloni “špekulacije” o smeni Jelene Stojanović, ali nema vremena da se time bavi
Opština Gračanica već nekoliko dana odbija da otkrije razlog zašto, sada već bivša, direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović nije više na ovoj poziciji.
  • 19.09.2023