Vesti
Društvo

Sajam vina u Kosovskoj Mitrovici

Danas je ispred hrama Svetog Dimitrija organizovan prvi Sajam vina u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji vinarskih udruženja i Kancelarije za KiM. Svoje proizvode, predstavilo je preko 20 proizvođača iz mesta širom Srbije.
Sajam vina u Kosovskoj Mitrovici
Sajam vina u Kosovskoj Mitrovici (Foto: Kossev)

Među izlagačima danas je bilo i proizvođača vina sa KiM, takođe iz centralne Srbije. Osim vina, u ponudi su bili i voćni sokovi, med i druge poslastice od meda, voćni namazi, rakije ali i duborezi sa verskim motivima.

Ovaj, prvi Vaskršnji sajam vina je organizovan u organizaciji Vinskih puteva Srbije i Udruženja vinara i vinogradara iz orahovačkog vinogorja, pod pokroviteljstvom Kancelarije za KiM.

„Manifestacija je organizovana na inicijativu Udruženja vinara i vinogradara iz orahovačkog vinogorja koji su pozvali svoje kolege odavde i iz centralne Srbije da ovde održimo sajam na treći dan Vaskrsa uz degustaciju raznih proizvoda,“ rekao je za KoSSev član ovog Udruženja, Milan Petrović.

Članovi ovog udruženja bili su prisutni i na štandovima onih kolega iz centralne Srbije koji nisu mogli da lično dođu i predstave svoje proizvode.

Na sajmu je bilo i proizvođača sa Severa, među njima i Zemljoradnička zadruga Zubin Potok koja je po prvi put predstavila novu paletu proizvoda i to 20 vrsta sokove organske proizvodnje i 12 vrsta voćnih namaza.

„Sve je to novo, sa novom markom Fruity i potrošačima možemo reći da ćemo od preksutra ove proizvode pustiti u prodaju“, najavio je direktor Zemljoradničke zadruge, Rade Utvić.

Inače, Zemljoradnička zadruga je jedna od retkih firmi iz srpskih sredina sa KiM koja deo svojih proizvoda uspeva da plasira i u Srbiji. Utvić objašnjava da trenutno ovo preduzeće plasira jedan proizvod u maloprodajnim objektima u Srbiji, ali da će se taj asortiman u budućnosti možda i proširiti.

„Mi smo za sada Univer Exportu plasirali samo sušeno voće, međutim, deo ovih proizvoda smo i njima predložili da ubace u njihove maloprodajne objekte i oni su za sada sedam vrsta proizvoda odabrali koje će probno ubaciti u svojim maloprodajnim objektima“, objasnio je Utvić za KoSSev.

Razgovarali smo i za proizvođačima sa juga KiM, Sunčica iz Štrpca je predstavila asortiman D.O.O „Zdrava hrana“.

„U ponudi imamo sokiće od maline, kupine, kupinova vina, rakije – dunjovaču, šljivovaču, lozovaču, kajsijevaču, malinovaču. To je porodični biznis, još uvek nemamo nešto organizovano, ali idemo ka tome jer je kvalitet proizvoda na vrlo visokom nivou i organski“, objasnila je Sunčica za KoSSev.

Sunčicin štand bio je i najpažljivije dekorisan štand na današnjem sajmu.

Jedan od gostiju iz centralne Srbije bio je i Ivan Kovačević, vlasnik destilerije „Kovačević“ iz Kuršumlije. Kovačević je na sajam došao na poziv prijatelja Srđana Petrovića iz Udruženja vinara i vinogradara orhovačkog vinogorja, a na njegovom štandu su posetioci mogli naći desetak vrsta rakija, kupinovo vino i vranac. Ova destilerija na godišnjem nivou proizvede oko 5.000 flaša svih proizvoda u ponudi, a Ivan je treća generacija u svojoj porodici koja se bavi ovim poslom.

Zvanični deo sajma otvorio je Aleksandar Spirić iz privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica koji je poručio da je ova manifestacija „potvrda da država Srbija pomaže proizvođačima“ i u ime građana KiM je izrazio zahvalnost „Aleksandru Vučiću za sve što čini“, ali zahvalnost je izrazio i Kancelariji za KiM koja je pokrovitelj današnjeg događaja.

Izuzetna mi je čast da se po trećem danu Vaskrsa okupimo oko hrama Svetog Dimitrija i pokažemo našu postojanost, trajanje i put koji je jasno definisan- neraskidiva i trajna veza sa državom Srbijom, a to potvrđuje i današnje prisustvo predstavnika Vlade Republike Srbije“, rekao je medijima Spirić.

Vladu Srbije na današnjoj manifestaciji su predstavljali zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev i sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede, Velimir Stanojević.

Stanojević je poručio da je vinarski sektor koji je najbrže napredovao u Srbiji u poslednjoj deceniji i dodao da proizvođači vina imaju punu podršku ministarstva. Srbija ima 77 vinogorja, od kojih je 6 sa oznakama zaštićenog geografskog porekla, objasnio je Stanojević naglašavajući da su dve oznake geografskog porekla upravo u Orahovcu, među njima je i vinica manastira Visoki Dečani. Međutim, ova vinica nije bila među izlagačima.

„Ponosan sam što danas na jednom mestu izlažu vinari od Velike Hoče do Subotice, da naši vinari pokazuju jedinstvo države Srbije, da možemo danas da probamo šta su vinogradari i vinari iz Srbije spremni da naprave“, poručio je još državni sekretar.

Za kraj, dobrodošlicu pre svega izlagačima iz centralne Srbije je poželeo i Dušan Kozarev, zahvalivši im se na spremnosti da „pređu stotine kilometara da budu sa našim narodom na Kosovu i Metohiji“ i utru put ovakvim manifestacijama i u budućnosti.

„Ovo je jedna simbolična, ali lepa i efektna i za prazničnu, kišnu Mitrovicu vrlo masovna pojava, jedan događaj na koji svi možemo da budemo ponosni.“

Deo politike i Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije je podrška privrednicima i ljudima na KiM i to „kroz najveći investicioni ciklus od vremena bivše Jugoslavije naovamo“.

„Dok se oni bore politički, u velikoj areni, sa teškim protivnicima i sa jakim političkim argumentima za budućnost političkog ostanka i opstanka Srpskog naroda i srpske države i bolju budućnost svih nas i kad je Kosovo i Metohija u pitanju i kada je naša zemlja i naš narod u celini u Berlinu ovih dana i pre nekoliko dana u Pekingu, kad god treba, i na zapadu i na istoku, dotle je naše da pobeđujemo ovakvim vrednostima – radom, trudom, pozitivnim dugom“, rekao je Kozarev.Ostale vesti

Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020
Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020