Vesti
Društvo

"Sajam turizma prilika za promociju Gračanice"

Turistička organizcija Gračanice učestvovaće po sedmi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. „Cilj je promocija Gračanice kao turističke destinacije i povećanje broja turista“, kazao je za RTV Kim direktor TO u Gračanici Boban Petrović.
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Petrović je kazao da nastavljaju sa radom na promociji sveobuhvatne turističke ponude Gračanice.

„Cilj je promocija Gračanice kao turističke destinacije i povećanje broja turista. S obzirom da Gračanica nema dovoljno turističkih atrakcija da zadrži turiste duže vreme, imamo dosta informacija o drugim opštinama i turističkim zanimljivostima van opštine Gračanica. Gledamo da umrežimo celu turističku ponudu, ne samo Gračanice, već i okolnih opština, kako bismo turiste ubedili da noće kod nas, a da ovde iz Gračanice, kao centra, obilaze sve druge lokacije“, kazao je Petrović.

Zajedno sa Turističkom organizacijom, na Sajma turizma će se pojaviti i Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara "Venac", koji će predstaviti igre sa centralnog Kosova, ali i Udruženje žena „Avenija“ sa svojim proizvodima.

Petrović kaže da je subota, 22 februar, glavni dan kada će se TOG predstaviti.

„Ove godine smo pripremili puno promotivnog materijala, uradili smo dve nove brošure koje će biti predstavljene na sajmu. Takođe, na sajmu će biti predstavljene viteške borbe u okviru promocije "Šild festivala", kao i nekoliko spotova koji promovišu sam festival, naše crkve, Vidovdan, opštinu Gračanica“, kazao je Petrović.

Zahvaljujući TOG-u iz godine u godinu centralno Kosovo posećuje sve veći broj turista. Teodora Đokić kaže da je u toku 2019. godine manastir Gračanicu obišlo oko 120.000 ljudi, a arheološko nalazište „Ulpiana“ oko 40.000.

„Sve veći broj turista dolazi u Gračanicu, upravo s namerom da poseti manastir Gračanicu, ali i arheološko nalazište `Ulpiana` koje od 2016. godine, kada je došlo do restauracije, odnosno do malo većeg ulaganja, postalo veoma popularna turistička atrakcija u Gračanici“, kazala je Đokićeva.

Petrović je dodao da je tokom prošle godine broj noćenja u ugostiteljskim objektima u Gračanici porastao za 6.000, odnosno da je zabeleženo ukupno 82.000 noćenja, što je ujedno i jasan pokazatelj da ova opština postaje sve interesantnija turistima.

Međunarodni sajam turizma pod nazivom „Put pod noge“ održava se po 42. put u Beogradu od 20. do 23. februara. Ove godine na Sajmu turizma učestvuje više od 700 direktnih izlagača i suizlagača iz 40 zemalja.

 Ostale vesti

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020