Sajam meda u Gračanici: Kvalitet dobar, prinosa manje

Dvadesetak pčelara iz različitih krajeva Kosova okupili su se danas na mini sajmu meda i pčelinjih proizvoda koji je u Gračanici organizovalo Udruženje „Nukleus“. Na štandovima je osim meda, bilo i drugih, kako proizvođači kažu, lekovitih proizvoda – kapi od propolisa, raznih melema, Medovače i pčelinjeg voska.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa sajma u Gračanici (Foto Kim)

Zbog lošeg vremena ove godine je smanjen prinos meda, ali je kvalitet ostao dobar, kažu pčelari. A koliko je zaista dobar pokazuju i brojne nagrade koje su pojedini vlasnici košnica pobrojali tokom poslednjih godina.

„Priznanja su došla kao posledica težeg rada i kvalitetnog meda koji posedujemo gore na Štrpcu. Pčelarstvom se ozbiljnije bavim nekih sedam godina, od 2011. godine. Med, ako ga koristite kao hranu on može da vam bude i kao lek. Imamo i meleme i kremu na bazi kantarionovog ulja koji se pre svega koristi za zarastanje rana usled opekotina, kod hemoroida i sve su to kreme na prirodnoj bazi“, kazao je Boban Staletović iz „Šarskog roja“.

Verka Maksimović iz Novog Brda pčelarstvom se bavi četrdeset godina. Ova učiteljica u penziji je oko pčela okupila celu porodicu. Kaže da rade i mlađi i stariji. Njen proizvod se, kaže, razlikuje od drugih jer u sebi sadrži kombinaciju šumskog, livadskog i cvetnog meda.

„Pčela mi je prvi put došla na šljivu ispred kuće i tako sam počela i zavolela pčele. Prvo na vrškare, onda sam prešla na sadnduke. Imala sam do pedeset sanduka dok sam bila mlađa, sada imam dvadeset. „Ova godina je za med u početku bila dobra, u aprilu, maju je bilo prelepo ali nas je juli mesec uništio. Kiša i hladno i pčele su mirovale mesec dana. Tako da se prinos malo smanjio ali kvalitet je isti“, kaže vlasnica Pčelarske zadruge „Matica“iz Novog Brda.

„Ja imam samo livadski med, nema primesa drugih biljaka, nema bagrema jer je ove godine bio u kolapsu, bila je hladnoća i nije medio uopšte. Ove godine sam izvadio negde oko sto litara meda, nisam mogao više jer imam mlade košnice, mlade bube su bile, ali imam stalne kupce, to su moji prijatelji koji znaju kakav je med i dođu kući“, kazao je Nebojša Milić iz Čaglavice.

Međuopštinski sajam meda organizovan je pred prvi rođendan Udruženja "Nukleus" iz Gračanice. Na ovaj način, udruženje, koje broji dvadesetak članova, je želelo da obeleži prvu uspešnu godinu rada“, kaže njegov predsednik Mladen Đokić. Očekuje da će ova manifestacija prerasti u međudržavno okupljanje pčelara.

„Radimo na poboljšanju pčelinje paše, radimo na podsticaju mladih, da što više mladih privučemo i da što više mladih započne ovaj privatni biznis. Nije ovo nimalo jeftin posao, ulaganja su skupa, a mi smo ovde na centralnom Kosovu izolovani i ne možemo da nađemo kvalitetnu pčelarsku opremu. Ja putujem do Vranja ili Niša u cilju pronalaženja neke kvalitetnije pčelarske opreme“, kaže Đokić.

Sajam meda otvorio je Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je uz Opštinu Grčanica i Privremeni ogan Opštine Priština pomogla organizaciju ovog događaja.

„Uvek ćemo biti tu i sve više i više, sve jače i jače će Srbija i zvanični Beograd biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i sve će više ovde biti Srbije i nemoj da vas iko laže da je drugačije u danima, mesecima i godinama koje dolaze. Nastavite da radite, nastavite da se trudite, nastavite da okupljate druge u svoje i pčelarske i poljoprivredne i sitne industrijske i sve produktivne i kreativne zajednice, i mi ćemo uvek biti tu“, kazao je Kozarev.

„Mi smo imali niz sastanaka vazano, kako za ovu manifestaciju, tako i za to kako možemo da pomognemo našim pčelarima. Ono što mogu da obećam da ćemo tu komunikaciju nastaviti i da će u narednom periodu Opština gledati da vam na najbolji mogući način pomogne“, kratak je bio predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

Međutim, na pitanje da li pčelari imaju dovoljnu podršku institucija, predsednik Udruženja „Nukleus“ Mladen Đokić kaže: „Nažalost ne onakvu kakvu smo mi očekivali ali nadam se da će ovaj događaj malo da ih podstakne da više obrate pažnju na nas jer stvarno smo bili zapušteni, prepušteni sami sebi“, kazao je Đokić.

Za pčelare ovaj sajam u Gračanici bio je prilika i da nešto zarade. U kvalitet njihovih porizvoda mogli da se uvere svi koji su danas došli, a za teglu dobrog meda morali su da izdvoje samo deset evra.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane