Vesti
Društvo

Šah sve popularniji u Goraždevcu

Igranje šaha je atrakcija za starije, ali i za mlade iz Goraždevca. Grupa najvatrenijih ljubitelja ove igre je odlučila da registruje udruženje šahista u ovom selu i tako omogući bolje uslove za partije i rekreaciju.
 • 10.11.2021
 • 20:31 h
 • Društvo
 • izvor: Radio Goraždevac i Radio Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 359
Šah sve popularniji u Goraždevcu
Šahisti Goraždevca (Foto Radio Goraždevac i Radio Kontakt Plus)

Iako kažu da nemaju adekvatne uslove za igru, goraždevački šahisti se trude da ih unaprede i da svoje šahovske veštine podignu na viši nivo.

Jedan od glavnih inicijatora osnivanja udruženja šahista u Goraždevcu je Ranko Petrović. On kaže da su na ideju došli potpuno spontano, ali da su se brzo organizovali, okupili ekipu i predali zahtev za registraciju.

„Međusobnim druženjem, igrajući šah po našim privatnim kućama, ali i zahvaljujući informativnim sredstvima, došli smo do ideje da osnujemo udruženje. Dobili smo obaveštenje putem interneta da postoji udruženje u Kosovskoj Mitrovici i stupili smo sa njima u kontakt. Uglavnom smo stariji članovi, ima nekih sedam ili osam mladih od 20 do 30 godina. Ukupno nas je oko 20. Još uvek nismo zvanično registrovani, proces registracije je u toku. Kada to završimo, pridružićemo se šahovskom savezu u Kosovskoj Mitrovici“, kazao je Petrović u zajedničkoj izjavi za Radio Goraždevac i Radio Kontakt Plus.

On je dodao da je najveći problem prostor u kome bi šahisti iz ovog sela provodili vreme i organizovali takmičenja, ali da će se truditi da i njega reše.

„Kutak za igru nemamo. Uglavnom igramo privatno, jedni kod drugih. Posećujemo se uglavnom uveče, družimo se i igramo. Nadamo se da će ovo zaživeti, da će nam se mlađi pridružiti, kao i da će se stvoriti svi uslovi za osnivanje šahovskog udruženja“, rekao je Petrović.

Šah je jedna od najstarijih igara na svetu. Iako naizgled jednostavna, ona je zapravo vrlo zanimljiva i komplikovana. Zahteva ogroman psihički napor i razvija takmičarski duh koji teži ka usavršavanju. Ukoliko ova grupa entuzijasta uspe u nameri da registruje udruženje, to će biti prvi put da se šah u Goraždevcu igra organizovano.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
 • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
 • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
 • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
 • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

 • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
 • 05.08.2022