Vesti
Društvo

Sadnjom drvoreda u Gračanici obeležen Dan planete Zemlje

U gračaničkom naselju "Padalište" danas su predstavnici opštine i JKP "Ekologija" zasadili stabla ukrasnog barema. Na Dan planete zemlje gradonačlenik Srđan Popović je poručio meštanima da moraju čuvati životnu sredinu. 
Sadnjom drvoreda u Gračanici obeležen Dan planete Zemlje
Sadnja drvoreda na Padlištu (Foto Kim)

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje, koji je prvi put obeležen 22. aprila 1970. godine u SAD-a.

Na "Padalištu" je do pre par dana bila velika divlja deponija, ali je akcijom JKP "Ekologija", u saradnji sa odeljenjem Urbanizma i inspekcijskim službama opštine Gračanica ona uklonjena. Na tom mestu su na Dan planete Zemlje, gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović i direktor JKP "Ekologija" zasadili ukrasni bagrem.

Popović je poručio da će se i u narednom periodu nastaviti sa akcijom ozelenjavanja površina na teritoriji ove opštine.

"Danas smo počeli sa sadnjom drvoreda, nadam se da će u budće ozelenjavanje naše opštine biti prioritet, jer nam i te kako trebaju ovakve akcije, i površine koje će biti za primer. Podržavaćemo ovakve aktivnost i ubuduće", poručio je Popović i dodao da je deponija na Padlištu bila jedana od prioriteta za uklanjanje.

Popović je takođe upitio apel meštanima Gračanice da smeće bacaju na mestima koja su za to namenjena, ali i da se obrate nadležnim odeljenjima u Opštini ukoliko imaju problema sa odlaganjem otpada. Problem se, kaže on, mora zajednički rešiti.  "Stavranjem deponija, stvaramo loše uslove života, a to može biti i izvor većih zaraza", kaže Popović.

Direktor JKP "Ekologija" Dejan Dimitrijević je, nakon sadnje drvoreda, najavio i uređenje pešačke staze i sejanje trave na ovom mestu koje je donedavno bilo deponija.

"Veoma je važno što se sve ovo radi u delu Gračanice koje je do juče bilo poznato kao jedna najružnija slika naše opštine, deponija. Dali smo svoj doprinos da ovo područje danas izgleda drugačije, da prostor uredimo", kazao je Dimitrijević.

"Ekologija" će u okviru svog mandata pokušati da što češće zasadi drveća i zelenila u opštini, kako bi dali doprinos očuvanju svoje Zemlje, dodao je je direktor Dimitrijević.

Inspektorka za zaštitu životne sredine u opštini Gračanica, Aleksandra Blanuša, ističe da postoji veliki broj neodgovornih mešatana koji otpad odlažu gde stignu, pa je ukazala na štetnost takvog ponašanja.

"Svake godine na današnji dan sporovodimo simboličnu akciju, danas sadimo drveće na Padalištu, koje je ranije bilo deponija, i na taj način želimo da ukažemo ali i upozorimo naše meštane na to u kakvom je stanju naša planeta", istakla je Blanuša i dodala da će u naselju na Padalištu već za par meseci biti mnogo ugodnije.

Blaniša napominje da će kontrole biti pojačne, kao i da će se kazne izricati neodgovornim meštanima za nedozvoljeno bacanje smeća.

Na teritoriji opštine Gračanica postoji blizu 60 divljih deponija. Mnoge od njih nalaze se na obradivim površinama poljoprivrednika. Zagađene su i reke, što se nažalost najbolje videlo nakon poslednjih poplava. Međutim, najveći zagađivač na teritoriji opštine Gračanica je jalovište iz rudnika u Kišnici.  Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021