Vesti
Društvo

Sa srpskim ličnim kartama PU za gradove na Kosovu može u Albaniju, ali ne i na Kosovo

Srpske lične karte koje izdaju izmeštene policijske uprave za gradove na Kosovu validan su dokument za Albaniju i sa njima se može ući u ovu zemlju preko integrisanog prelaza Vrbnica-Morina. Međutim, sa istim ovim dokumentom nemoguće je vratiti se nazad, jer sa druge strane prelaza putnike legitimišu pripadnici Kosovske policije, za koje ove lične karte nisu validne.
Sa srpskim ličnim kartama PU za gradove na Kosovu može u Albaniju, ali ne i na Kosovo
Integrisani prelaz Vrbica - Morina (Foto KoSSev )

Na integrisanom prelazu Vrbnica-Morina na kojem inače, retko kada ima gužvi, i gde veći broj automobila prolazi u realnom vremenu, putnike legitimiše samo jedna strana u zavisnosti od toga u kom se pravcu krećete.

Ukoliko putujete u Albaniju, proveru ličnih dokumenata vršiće albanski policijski službenici, a ako putujete ka Kosovu, proveru vrše pripadnici KP-a.

Novinari KoSSev portala su, po dolasku na ovaj prelaz, a pre nego što su ušli u Albaniju, razgovarali sa službenicima i kosovske i albanske pogranične policije.

Njima je nezvanično rečeno da Albanija „nema problem sa ovom ličnom kartom“, odnosno da sa njom mogu da uđu u ovu zemlju.

Sa druge strane, potvrđeno im je da sa istom ličnom kartom neće moći da se vrate nazad na Kosovo, i da će im ujedno biti uručen dokument u kojem se navodi da im je ulazak zabranjen.

Da Albanija „nema problem“ sa srpskim ličnim kartama gradova na Kosovu novinari KoSSev portala uverili su se i sami kada su, posle razgovora sa službenicima, ušli u ovu zemlju.

Pri povratku su, po njihovom savetu, pripadicima KP-a koji vrše proveru dokumenta kada se ulazi na teritoriju Kosova, pokazali kosovska dokumenta, te su tako na Kosovo ušli bez ikakvih problema.

Za razliku od Vrbnice, ali i prelaza Đeneral Janković koji vodi ka Severnoj Makedoniji, građani koji poseduju srpske lične karte, a koje izdaju policijske uprave za gradove na Kosovu, iste nesmetano koriste kada ulaze na teritoriju Kosova preko prelaza Jarinje i Brnjak, ali i, kako nezvanično saznaje KoSSev, preko Merdara.

Tokom dana nisu uspeli da dobiju zvaničan odgovor niti iz MUP-a Kosova, niti od portparola kosovske vlade, na pitanje da li građani sa ovim ličnim kartama mogu da se nesmetano kreću južno od Ibra i da koriste i druge prelaze osim Jarinja i Brnjaka.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023