Vesti
Društvo

Sa protesta zahtevano da se Ivanović brani sa slobode

Na protestu koji je danas održan ispred zgrade Euleksa u Prištini, okupljeni građani su zatražili da se Oliveru Ivanoviću hitno omogući odbrana sa slobode. “Dali smo im određeni rok, a rok je odmah”, poručila je Ksenija Božović.
Sa protesta zahtevano da se Ivanović brani sa slobode
Sa protesta u Prištini (Foto Kim)

Stotinak građana, među kojima je bila i porodica Olivera Ivanovića, nosilo je transparente na kojima je pisalo “Politički zatvorenik” i  “Pravda da, politizacija pravde ne”.

“Mi očekujemo brzu reakciju jer je situacija alarmantna. Naši zahtevi danas su jasni, dali smo im rok i očekujemo da vidimo njihovu reakciju. Očekujemo da im proradi savest”, kazala je potpredsednica SDP-a Ksenija Božović.

Ona smatra da je žalosno što je Ivanović krenuo da traži pravdu najtežim putem - štrajkom glađu.

 “Vremena nemamo, vreme nam ide, nevin čovek leži u pritvoru, za tri dana je izgubio više od 3 kilograma i možemo da očekujemo samo da će njegovo zdravstveno iz dana samo da se pogoršava”.

Ona je podsetila da je u slučaju koji se vodi protiv Ivanovića do sada ispitano 47 svedoka tužilaštva i da ga niko od njih nije optužio za zločine koji mu se stavljaju na teret, a mnogi od njih su mu na suđenjima zahvaljivali na pomoći.

Ivanovićev brat Miroslav kazao je da je je porodica zainteresovana za pravu istinu u ovom slučaju. On je napomenuo da istražne radnje čitav postupak tužilac vodi u tajnosti.

“Glavni krivac za nas je Euleks, od njih tražimo da preduzmu ono što bi trebalo da preduzmu u cilju zaštite pravde, i pre svega ljudskih prava. Ovde su ljudska prava ugrožena. Imate čoveka koji je apsolutno nevin, čoveka kome se Albanci na ulici zahvaljuju”.

Odbrana Ivanovića, njegove stranačke kolege i porodica tvrde da je čitav proces protiv Ivanovića politički montiran.

O tome kome je Oliver Ivanović zasmetao, reći će on sam nakon što bude na slobodi, rekla je Ksenija Božović.

I jedan od organizatora protesta, Živojin Rakočević rekao je da su građani, intelektualci i novinari odlučili da dođu ispred Euleksa kako bi odatle rekli da je Oliver Ivanović politički zatvorenik.

“Olivera Ivanovića drže u zatvoru zbog formiranja Specijalnog suda praveći time jedan lažni balans koji nema nikakvog osnova i protiv tog balansa i protiv takvog etničkog pristupa smo se mi i okupili. Želimo da kažemo i poručimo Euleksu da ne može biti političkih zatvorenika, a ovaj čovek je prema onome što sada vidimo, prema onome što iznutra znamo, politički zatvorenik”.

Skup ispred Euleksa u Prištini obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije.

Prethodno je u Kosovskoj Mitrovici održan protest, a zahtev da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode predat je u zgradi Euleksa u Kosovoskoj Mitrovici.

Na protestu su građani nosili zastave Srbije i transparente na kojima je ispisano, “Meuči reci nam koja je presuda” i “Failed Eulex” a ispred Osnovnog suda razvijen je transparent na kome je pisalo “Euleksov sud Kazamat”.

Protestu su prisustvovali predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović, Gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić, Predsednik privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić, kao i gradonačelnik Zvečana Vučina Janković.

Na protestu je bilo oko 700 ljudi.

Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023