Vesti
Društvo

S. Stević: Žene su veliki borci

Žene na Kosovu su veliki borci, one ne zaostaju za ženama u Srbiji jer se mnogo trude i imaju mnogo veću odgovornost jer njihova deca odrastaju u zatvorenoj i nezdravoj sredini, izjavila Svetlana Stević u emisiji „Ženske tajne“ KIM radija i TV Centar.
S. Stević: Žene su veliki borci
Svetlana Stević (Foto KIM)

Predsednica NVO „Majka devet Jugovića“ iz Gračanice Svetlana Stević u emisiji je istakla da je jedan od najvećih problema žena na Kosovu loš ekonomski položaj.

Govoreći o radu narodnih kuhinja na Kosovu, ona je istakla da "Majka devet Jugovića" održava šest kuhinja.

Pored kuhinje u selu Vidanje kod Kline, ostale kuhinje su u Kosovskom pomoravlju: dve u Prekovacu za korisnike iz opština Novo Brdo i Gnjilane, dve u Kosovskoj Kamenici i jedna u selu Vrbovac, za opštinu Vitina. Stevićeva dodaje da postoji potreba i za otvaranjem narodne kuhinje u Štrpcu.

„Narodna kuhinja u Štrpcu trebala bi vrlo brzo da bude otvorena, postoji mogućnost da će i Ruska crkva pomoći  tako da očekujemo ubrzo otvaranje još jedne narodne kuhinju“.

Svetalana Stević kaže da postoje mnogobrojni problemi u radu narodnih kuhinja na Kosovu.

„Kao i druge organizacije i mi plaćamo dažbine. Ali uvek ima nekog ko se seti nas, imamo dosta prijatelja koji nas ne zaboravljaju. Tu su i dobrotvorene akcija koje se vode kako u Srbiji tako i u svetu. Da spomenem Kancelariju za KiM koja već dve godine uplaćje honorar ljudima koji rade u narodnim kuhinjama“.

Prema njenim rečima pored Kancelarije za KiM narodne kuhinje na Kosovu pomažu i brojni donatori.
U svih šest narodnih kuhinja na Kosovu dnevno se priprema oko 2200 obroka za korisnike.

O medalji za zasluge

Svetlana Stević je jedina koja je zbog postignutih uspeha u humanitarnom radu na Kosovo donela medalju za zasluge.

Medalju joj je uručio predsednik Srbije Tomsilav Nikolić prilikom obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Ova nagrda joj, kako kaže, predstvalja podstrek za dalji rad.

„Jako puno znači. To je samo podstrek da radimo više i bole, ali isto tako očekujem i da će Srbija uložiti maksimalni trud i napor da pomogne i narodnim kuhinjama i svima koji žive na Kosovu“.

Emisja „Ženske tajne“ emituje se večaras u 19 sati na programu televizija Centar, Herc i Puls.

Realizaciju emisije podržao je program Ujedinjenih nacija za razvoj na Koosovu (UNDP). Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021