Vesti
Društvo

S. Stević: Žene su veliki borci

Žene na Kosovu su veliki borci, one ne zaostaju za ženama u Srbiji jer se mnogo trude i imaju mnogo veću odgovornost jer njihova deca odrastaju u zatvorenoj i nezdravoj sredini, izjavila Svetlana Stević u emisiji „Ženske tajne“ KIM radija i TV Centar.
S. Stević: Žene su veliki borci
Svetlana Stević (Foto KIM)

Predsednica NVO „Majka devet Jugovića“ iz Gračanice Svetlana Stević u emisiji je istakla da je jedan od najvećih problema žena na Kosovu loš ekonomski položaj.

Govoreći o radu narodnih kuhinja na Kosovu, ona je istakla da "Majka devet Jugovića" održava šest kuhinja.

Pored kuhinje u selu Vidanje kod Kline, ostale kuhinje su u Kosovskom pomoravlju: dve u Prekovacu za korisnike iz opština Novo Brdo i Gnjilane, dve u Kosovskoj Kamenici i jedna u selu Vrbovac, za opštinu Vitina. Stevićeva dodaje da postoji potreba i za otvaranjem narodne kuhinje u Štrpcu.

„Narodna kuhinja u Štrpcu trebala bi vrlo brzo da bude otvorena, postoji mogućnost da će i Ruska crkva pomoći  tako da očekujemo ubrzo otvaranje još jedne narodne kuhinju“.

Svetalana Stević kaže da postoje mnogobrojni problemi u radu narodnih kuhinja na Kosovu.

„Kao i druge organizacije i mi plaćamo dažbine. Ali uvek ima nekog ko se seti nas, imamo dosta prijatelja koji nas ne zaboravljaju. Tu su i dobrotvorene akcija koje se vode kako u Srbiji tako i u svetu. Da spomenem Kancelariju za KiM koja već dve godine uplaćje honorar ljudima koji rade u narodnim kuhinjama“.

Prema njenim rečima pored Kancelarije za KiM narodne kuhinje na Kosovu pomažu i brojni donatori.
U svih šest narodnih kuhinja na Kosovu dnevno se priprema oko 2200 obroka za korisnike.

O medalji za zasluge

Svetlana Stević je jedina koja je zbog postignutih uspeha u humanitarnom radu na Kosovo donela medalju za zasluge.

Medalju joj je uručio predsednik Srbije Tomsilav Nikolić prilikom obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Ova nagrda joj, kako kaže, predstvalja podstrek za dalji rad.

„Jako puno znači. To je samo podstrek da radimo više i bole, ali isto tako očekujem i da će Srbija uložiti maksimalni trud i napor da pomogne i narodnim kuhinjama i svima koji žive na Kosovu“.

Emisja „Ženske tajne“ emituje se večaras u 19 sati na programu televizija Centar, Herc i Puls.

Realizaciju emisije podržao je program Ujedinjenih nacija za razvoj na Koosovu (UNDP). Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020