Vesti
Društvo

S. Popović: Nastavićemo sa dobrim rezultatima

“Pored redovnih, Kancelarija za zajednice ima deo aktivnosti na terenu kroz direktnu podršku socijalno ugroženim licima, civilnog sektora i pomoć razvoju opština“, rekao je direktor kancelarije za zajednice Srđan Popović na debati u Čaglavici.
S. Popović: Nastavićemo sa dobrim rezultatima
Jan Bratu i Srđan Popović na debati (Foto Kim)

Popović navodi da je uz veliku podršku inostranih donatora ostvaren veliki pomak u povećanju broja radnih mesta za manjinske zajednice. On najavljuje nastavak ovog programa i sledeće godine.

„Program stažiranja proširićemo na stažiranje u medijima, nastavićemo da podržavamo razvoj malih biznisa. Ovih dana ćemo izabrati NVO koja će sprovoditi projekat na severu Kosova, a koji se tiče podrške novoformiranim opštinama kroz razvoj kulture i obrazovanja, a što trenutno radimo na centralnom Kosovu sa norveškom ambasadom“, kaže Popović.

Srđan Popović ocenjuje da zakon koji manjinskim zajednicama garantuje 10% radnih mesta u javnim institucijama Kosova nije ispoštovan.

Program ekonomskog razvoja će takođe biti nastavljen, rekla je Sonja Skarep iz Kancelarije za zajednice. Navodi da je ove godine finansirano 7 malih biznisa, uz podršku norveške ambasade.

„Naredne godine ćemo uz podršku norveške ambasade opet otvoriti konkurs. Imaće priliku da se prijave oni koji žele da unaprede svoj biznis ili osnuju novi. Ekonomija je polje na kojem ćemo dugotrajnije raditi jer zahteva kontinuirano ulaganje. Tako da ćemo se nakon što smo se posvetili podršci građanima sa visokim obrazovanjem, usmeriti pažnju i na ljude i sa srednjim obrazovanjem“, kaže Skarep.

Ambasador Norveške u Prištini Jan Bratu kazao je da je zadovoljan radom Kancelarije za zajednice, ali ne potpuno, jer je kako kaže ostalo još puno posla u ovoj instituciji.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020