Vesti
Društvo

Rupe na putu između Lapljeg Sela i Čaglavice, sanacija dogodine

Iako Opština sve više ulaže u putnu infrastrukturu, pojedini putevi su i dalje u lošem stanju. Najgora situacija je između Lapljeg Sela i Čaglavice.
Rupe na putu između Lapljeg Sela i Čaglavice, sanacija dogodine
Put Laplje Selo - Čaglavica (Foto Kim)

Iako je put koji povezuje Laplje Selo i Čaglavicu rekonsturisan pre tri godine na ovoj deonici su, zbog lošeg kvaliteta asfalta i tereta saobraćaja, napravljene ogromne rupe koje vozači već duže vreme svakodnevno zaobilaze.

Iz Opštine Gračanica obećavaju da će put biti saniran do prvog snega.

„Projektom je predviđeno da se rekonstrukcija puta između Lapljeg Sela i Čaglavice obavi naredne godine, ali potrudićemo se da pre zime te udarne rupe na tom put adaptiramo“, kazao je Vladica Trajković, direktor Odeljenja javnih službi.

Osim lošeg puta, u Lapljem Selu nema ni obeležja u vidu pešačkog prelaza ispred osnovne škole i vrtića što bi moglo negativno da utiče na bezbednost dece.

Građani smatraju da je osim adaptacije neophodna i izgradnja pešačkih staza.

“Putevi su uglavnom zadovoljavajući, ali potrebno je i da se obeleže. Uskoro će zima i ukoliko ne bude obeležen put nastaće brojni problemi“, kazao je meštanin iz okoline Gračanice.

“Na pojedim deonicama ima dosta problema, taj problem treba da se sanira. Svakako moraju biti obeleženi, jer iako su rekonstruisani moraju se obeležiti zbog bezbednosti“, ističe meštanin Gračanice.

Trajković obećava da će i taj problem uskoro biti rešen.

„Nakon završetka rekonstrukcije putne infrastrukture pristupa se i obeležavanju puteva“, objašnjava Trajković.

U proteklom periodu Opština Gračanica je uz pomoć sredstava koje je obezbedila preko ministarstava za lokalnu samoupravu i infrastrukturu već radila na sanaciji puteva na teritoriji opštine. U toku su radovi u delu Gračanice i u Suvom Dolu.

“ Selekcija za asfaltiranje puteva se vrši na osnovu zahteva koju meštani dostavljaju Opštini na početku godine kada se izrađuje budžet lokalne samouprave. Sanacija puteva se radi na glavnim, ali i na sporednim deonicama puta“, rekao je Trajković.

Početkom leta asfaltiran je i put kroz Čaglavicu. Međutim, nedugo zatim na jednom delu došlo do propadanja asfalta i sakupljanja vode. Za taj problem, Trajković krivi same meštane.

“Na putu kroz Čaglavicu je nastao problem usled nemarnosti meštana jer je put rađen u jeku poljoprivrednih delatnosti. Meštani usled nestrpljivosti nisu sačekali da seasfalt ohladi, nego su kombajnima prolazili“.

Rok za završetak radova na adaptaciji putne infrastrukture na teritoriji Opštine Gračanica je do kraja godine, međutim, on bi mogao biti i produžen zbog vremenskih uslova. Tokom ove godine je izgrađeno oko 11 kilometara puta. Nadležni kažu da će ulaganja u putnu infrastrukturu biti nastavljena i naredne godine.Ostale vesti

Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020
Fotografijom protiv vršnjačkog nasilja
U saradnji sa tri osnovne škole na teritoriji Opštine Gračanica, NVO „Putevima sunca“ organizuje kreativnu radionicu fotografije. Tema programa su vršnjačko nasilje i uticaj društvenih mreža na mlade.
  • 03.06.2020