Vesti
Društvo

Rupe na putu između Lapljeg Sela i Čaglavice, sanacija dogodine

Iako Opština sve više ulaže u putnu infrastrukturu, pojedini putevi su i dalje u lošem stanju. Najgora situacija je između Lapljeg Sela i Čaglavice.
Rupe na putu između Lapljeg Sela i Čaglavice, sanacija dogodine
Put Laplje Selo - Čaglavica (Foto Kim)

Iako je put koji povezuje Laplje Selo i Čaglavicu rekonsturisan pre tri godine na ovoj deonici su, zbog lošeg kvaliteta asfalta i tereta saobraćaja, napravljene ogromne rupe koje vozači već duže vreme svakodnevno zaobilaze.

Iz Opštine Gračanica obećavaju da će put biti saniran do prvog snega.

„Projektom je predviđeno da se rekonstrukcija puta između Lapljeg Sela i Čaglavice obavi naredne godine, ali potrudićemo se da pre zime te udarne rupe na tom put adaptiramo“, kazao je Vladica Trajković, direktor Odeljenja javnih službi.

Osim lošeg puta, u Lapljem Selu nema ni obeležja u vidu pešačkog prelaza ispred osnovne škole i vrtića što bi moglo negativno da utiče na bezbednost dece.

Građani smatraju da je osim adaptacije neophodna i izgradnja pešačkih staza.

“Putevi su uglavnom zadovoljavajući, ali potrebno je i da se obeleže. Uskoro će zima i ukoliko ne bude obeležen put nastaće brojni problemi“, kazao je meštanin iz okoline Gračanice.

“Na pojedim deonicama ima dosta problema, taj problem treba da se sanira. Svakako moraju biti obeleženi, jer iako su rekonstruisani moraju se obeležiti zbog bezbednosti“, ističe meštanin Gračanice.

Trajković obećava da će i taj problem uskoro biti rešen.

„Nakon završetka rekonstrukcije putne infrastrukture pristupa se i obeležavanju puteva“, objašnjava Trajković.

U proteklom periodu Opština Gračanica je uz pomoć sredstava koje je obezbedila preko ministarstava za lokalnu samoupravu i infrastrukturu već radila na sanaciji puteva na teritoriji opštine. U toku su radovi u delu Gračanice i u Suvom Dolu.

“ Selekcija za asfaltiranje puteva se vrši na osnovu zahteva koju meštani dostavljaju Opštini na početku godine kada se izrađuje budžet lokalne samouprave. Sanacija puteva se radi na glavnim, ali i na sporednim deonicama puta“, rekao je Trajković.

Početkom leta asfaltiran je i put kroz Čaglavicu. Međutim, nedugo zatim na jednom delu došlo do propadanja asfalta i sakupljanja vode. Za taj problem, Trajković krivi same meštane.

“Na putu kroz Čaglavicu je nastao problem usled nemarnosti meštana jer je put rađen u jeku poljoprivrednih delatnosti. Meštani usled nestrpljivosti nisu sačekali da seasfalt ohladi, nego su kombajnima prolazili“.

Rok za završetak radova na adaptaciji putne infrastrukture na teritoriji Opštine Gračanica je do kraja godine, međutim, on bi mogao biti i produžen zbog vremenskih uslova. Tokom ove godine je izgrađeno oko 11 kilometara puta. Nadležni kažu da će ulaganja u putnu infrastrukturu biti nastavljena i naredne godine.



Ostale vesti

Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020
Karačevo: Protest stanovnika protiv ulaska srpske žandarmerije
Stanovnici Karačeva protestovali su danas protiv ulaska srpske žandarmerije u to selo.
  • 12.08.2020
Gračanica: Šetnja na Međunarodni dan mladih
Nevladina organizacija “Centar manjinske zajednice“ organizovala je šetnju od centra Gračanice do manastira sa parolama povodom Međunarodnog dana mladih, a glavni cilj akcije je bio ukazivanje na loš položaj mladih na teritoriji opštine Gračanica.
  • 12.08.2020