Vesti
Društvo

Rudice: Život u obnovljenim kućama pored ruševina

Nove, obnovljene povratničke kuće pored starih ruševina u selu Rudice, gde dimnjaci otkrivaju sve. Retki su oni na čijem se kućnom pragu može videti život. 
Rudice: Život u obnovljenim kućama pored ruševina
Rudnice (Foto Radio Goraždevac)

Žarko se vratio pre 12 godina. Tu će biti, kako kaže, sve dok treba da brine o svom ocu, koji se vratio par godina pre njega.

„U Rudice je nekad bilo lepo, imalo je svega, sada ništa. Posejemo kukuruz, više bacimo semena nego što rodi kukuruza. Dakle nema života ovde, a nema ni ljudi. Nema sa kim da sediš, da se zezaš, pošališ“, kaže Žarko Dašić u izjavi za Radio Goraždevac.

Do 1999. godine, u selu Rudice bilo je 30 srpskih kuća. Sada, samo sedam povratničkih porodica. Među njima je i Ratka, koja brine o dvoje unučadi.

„Kao što vidiš nema od čega da se živi. Ali preturamo se, malo socijala, malo bašte, mučim se bogami, ali moram da se mučim, znate sami deca su tu“, kaže Ratka Dašić.

Već više od dve nedelje deca nisu išla u školu udaljenu 10 kilometara. Razlog je, kaže Dejan Dašić, problem oko plaćanja prevoznika.

„Sad šta je tu problem među njima tamo to najbolje zna kancelarija (za Kosovo i Metohiju) i opština. Oni su odgovorni i oni treba da obezbede deci prevoz za školu“, kaže Dašić.

Dečiji smeh i vika su, kaže Dejan, ono što ih razlikuje od većine povratničkih sela u opštini Klina.

„Mnogo nam je teško. Deca ovde nemaju igralište, nemaju druženje. Devet kilometra im je igralište, tamo u Osojanu gde idu u školu“, ističe Dejan Dašić.

Iako ih u Rudicama ima malo, ostala povratnička sela su, kaže, sela staraca. Dok se najmlađi igraju, odrasli razmišljaju kako dalje. Retki imaju posao, većina živi od socijalne pomoći ili malih penzija, a zima je na pragu.Ostale vesti

Štrajk u RTV Gračanica: Kosovski dodatak, veće plate i bolji uslovi za rad
Grupa od 22 zaposlenih u RTV Gračanica koji pripada Javnom preduzeću „Mreža Most“ započelo je štrajk glađu. Medijski radnici traže takozvani "kosovski dodatak" na postojeće plate ali i novu opremu i bolje uslove rada. Danas ih je u Gračanici posetio predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.
  • 29.11.2022
“Porodice kindapovanih i nestalih diskriminisane i bez odgovora”
Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM organizovali su u Gračanici sastanak kako bi razgovarali o zastoju u rešavanju problema nestalih lica. Poziv je upućen Kancelariji za nestala lica Vlade Kosova i Britanskoj ambasadi, ali se njihovi predstavnici nisu odazvali. 
  • 29.11.2022
Porast dezinformacija u digitalnom svetu

Rastom uticaja drušvenih mreža ali i otvranjem velikog broja portala raste i broj informacija ali i dezinformacija. Na „Konferenciji informacije identiteta“ (DISICON) u Prištini novinari su govorili o potencijalnim oblastima koje trebaju intervencije. „Nažalost ljudi često biraju informacije u odnosu na nacionalnu pripadnost pa tako i biraju dezinformacije po svom nahođenju“, kazao je direktor Radija Kim Isak Vorgučić.

  • 29.11.2022
EFJ: Ubistva novinara na Kosovu nisu rešena zbog nedostatka saradnje
Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres ocenio je da je nedostatak saradnje "Srbije, Kosova i Albanije" glavni problem u identifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.
  • 28.11.2022
Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022