Vesti
Društvo

Rudice: Život u obnovljenim kućama pored ruševina

Nove, obnovljene povratničke kuće pored starih ruševina u selu Rudice, gde dimnjaci otkrivaju sve. Retki su oni na čijem se kućnom pragu može videti život. 
Rudice: Život u obnovljenim kućama pored ruševina
Rudnice (Foto Radio Goraždevac)

Žarko se vratio pre 12 godina. Tu će biti, kako kaže, sve dok treba da brine o svom ocu, koji se vratio par godina pre njega.

„U Rudice je nekad bilo lepo, imalo je svega, sada ništa. Posejemo kukuruz, više bacimo semena nego što rodi kukuruza. Dakle nema života ovde, a nema ni ljudi. Nema sa kim da sediš, da se zezaš, pošališ“, kaže Žarko Dašić u izjavi za Radio Goraždevac.

Do 1999. godine, u selu Rudice bilo je 30 srpskih kuća. Sada, samo sedam povratničkih porodica. Među njima je i Ratka, koja brine o dvoje unučadi.

„Kao što vidiš nema od čega da se živi. Ali preturamo se, malo socijala, malo bašte, mučim se bogami, ali moram da se mučim, znate sami deca su tu“, kaže Ratka Dašić.

Već više od dve nedelje deca nisu išla u školu udaljenu 10 kilometara. Razlog je, kaže Dejan Dašić, problem oko plaćanja prevoznika.

„Sad šta je tu problem među njima tamo to najbolje zna kancelarija (za Kosovo i Metohiju) i opština. Oni su odgovorni i oni treba da obezbede deci prevoz za školu“, kaže Dašić.

Dečiji smeh i vika su, kaže Dejan, ono što ih razlikuje od većine povratničkih sela u opštini Klina.

„Mnogo nam je teško. Deca ovde nemaju igralište, nemaju druženje. Devet kilometra im je igralište, tamo u Osojanu gde idu u školu“, ističe Dejan Dašić.

Iako ih u Rudicama ima malo, ostala povratnička sela su, kaže, sela staraca. Dok se najmlađi igraju, odrasli razmišljaju kako dalje. Retki imaju posao, većina živi od socijalne pomoći ili malih penzija, a zima je na pragu.Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022