Vesti
Društvo

Rudice: Život u obnovljenim kućama pored ruševina

Nove, obnovljene povratničke kuće pored starih ruševina u selu Rudice, gde dimnjaci otkrivaju sve. Retki su oni na čijem se kućnom pragu može videti život. 
Rudice: Život u obnovljenim kućama pored ruševina
Rudnice (Foto Radio Goraždevac)

Žarko se vratio pre 12 godina. Tu će biti, kako kaže, sve dok treba da brine o svom ocu, koji se vratio par godina pre njega.

„U Rudice je nekad bilo lepo, imalo je svega, sada ništa. Posejemo kukuruz, više bacimo semena nego što rodi kukuruza. Dakle nema života ovde, a nema ni ljudi. Nema sa kim da sediš, da se zezaš, pošališ“, kaže Žarko Dašić u izjavi za Radio Goraždevac.

Do 1999. godine, u selu Rudice bilo je 30 srpskih kuća. Sada, samo sedam povratničkih porodica. Među njima je i Ratka, koja brine o dvoje unučadi.

„Kao što vidiš nema od čega da se živi. Ali preturamo se, malo socijala, malo bašte, mučim se bogami, ali moram da se mučim, znate sami deca su tu“, kaže Ratka Dašić.

Već više od dve nedelje deca nisu išla u školu udaljenu 10 kilometara. Razlog je, kaže Dejan Dašić, problem oko plaćanja prevoznika.

„Sad šta je tu problem među njima tamo to najbolje zna kancelarija (za Kosovo i Metohiju) i opština. Oni su odgovorni i oni treba da obezbede deci prevoz za školu“, kaže Dašić.

Dečiji smeh i vika su, kaže Dejan, ono što ih razlikuje od većine povratničkih sela u opštini Klina.

„Mnogo nam je teško. Deca ovde nemaju igralište, nemaju druženje. Devet kilometra im je igralište, tamo u Osojanu gde idu u školu“, ističe Dejan Dašić.

Iako ih u Rudicama ima malo, ostala povratnička sela su, kaže, sela staraca. Dok se najmlađi igraju, odrasli razmišljaju kako dalje. Retki imaju posao, većina živi od socijalne pomoći ili malih penzija, a zima je na pragu.Ostale vesti

Neradni dan na Kosovu

Kosovske institucije neće danas raditi zbog toga što je državni praznik Albanije proglašen i za praznik na Kosovu.

  • 29.11.2021
Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

  • 28.11.2021
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
  • 28.11.2021
Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021