Vesti
Društvo

Rudari Trepče na jugu suspendovani pa vraćeni na posao

Dvanaest rudara rudnika Stari Trg u Južnoj Mitrovici suspendovano je danas zbog, kako je saopšteno „povrede dužnosti“. Oni su, međutim, vraćeni na posao nakon postizanja dogovora sa rukovodstvom rudnika i reakcije gradonačelnka Južne Mitrovice, Agima Bahtirija. S druge strane, KosovaPress piše da radnici nisu suspendovani, već samo upozoreni.
Rudari Trepče na jugu suspendovani pa vraćeni na posao
Trepča (Foto KosovaPress)

Rudari rudnika Stari Trg organizovali su pre više dana štrajk zbog neisplaćenih januarskih zarada.

Kako je saopštilo rukovodstvo ovog rudnika za prištinsku Kohu, oni su potom suspendovani zbog toga što su počinili „ozbiljne povrede dužnosti“.

Ubrzo nakon suspenzije oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, zahtevajući da se ovi radnici vrate na posao i povuče odluka o suspenziji.

Poručio je da je neprihvatljivo to da su suspendovani „samo zato što su tražili svoje pravo na primanje plate kojom izdržavaju prodicu“.

„Pre nego što preduzme disciplinske mere protiv rudara, rukovodstvo bi trebalo da više radi na uvećanju proizvodnje, uklanjanju nepotrebnih troškova, poboljšanju uslova rada rudara i uvećanju prihoda Trepče“, dodaje se u saopštenju gradonačenika Južne Mitrovice.

Ubrzo zatim, radnici Trepče vraćeni su na posao i odluka o suspenziji je ukinuta, potvrdio je za Kohu direktor rudnika Stari Trg, Nedžat Dedia.

„Odluka je povučena. Postignut je dogovor, dobili su poslednju primedbu, po njihovim rečima, ne verujem da će se to ponoviti. Oni su započeli da rade, sve je u redu“, rekao je Dedia.

On nije precizirao o kakvom se prekršaju dužnosti radi.

Predsednik Sindikata radnika Trepče, Gani Osmani, takođe je potvrdio da je dogovor o ukidanju suspenzije postignut.

„Postignut je dogovor između direktora, radnika i nekih inženjera. Znači da je sve u redu, niko nije suspendovan, svi rade, počeli su da rade“, poručio je.

KosovaPress: Nema suspendovanih rudara, samo su upozoreni

KosovaPress piše da rudari nisu suspendovani, već samo upozoreni.

Ovo je za KosovaPress kazao direktor rudnika flotacije "Trepča" Nedžat Dedija.

Prema njegovim rečima, uprkos činjenici da su radnici kršili pravila rada, oni nisu suspendovani, već samo upozoreni.

“Nijedan radnik nije suspendovan. Uprkos kršenju poslovnika, upozoreni su i ništa više. Rad u rudniku se nastavlja punim kapacitetom“, rekao je kratko Dedia.

I predsednik Sindikata radnika "Trepče" Gani Osmani potvrdio da su radnici samo upozoreni, piše KosovaPress.

"Ne postoji suspenzija sa posla, upravo su im izrečene opomene i sve je u redu," rekao je Osmani.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021